Csak ülünk, és nézünk döbbenten

Maffiózók
Vágólapra másolva!
Ha valaki hónapokon vagy éveken át rajongva követ egy sorozatot, rendszerint elvárja, hogy a befejezés tökéletes élmény legyen a számára. A felfokozott lelkiállapot aztán sokszor csalódásba torkollik, és szinte felrobban az internet a leforrázott nézők dühös reakcióitól. Elrontott és sokat vitatott sorozatfinálék.
Vágólapra másolva!

Vigyázat, a cikk spoilereket tartalmaz!

Magyar idő szerint kedden hajnalban ugyan rekordnézettséggel búcsúzott az Így jártam anyátokkal, a végén mégis sok tévéző ücsörgött frusztráltan a képernyő előtt, mivel a kilenc évig hömpölygő sztorit nem úgy zárták le a készítők, ahogy egy komédiában szokás. Igaz, hogy az életben előfordul, hogy egy pár három év után elválik, hogy valaki egy aktus után teherbe esik, hogy egy baráti társaság teljesen szétesik, hogy valaki végre megtalálja élete nagy szerelmét, aki gyerekeket szül neki, majd meghal – mindezek azonban nem jellemző fordulatok egy szitkomban. A befejezés azért is bosszantott fel sok nézőt, mert felszabadult kacagásra vágytak, ehelyett ugyan életszerű, de mégis jobbára borongós képeket kaptak a jövőből.

Így jártam anyátokkal Forrás: CBS

Az Mtv.com szerint 13 megválaszolatlan kérdés maradt a sorozat után, a Washington Post elkerülhető csalódásról ír, a Huffington Post arról, hogy beigazolódtak a legrosszabb félelmek, a Moviefon szakíróját feldühítette és összezavarta a finálé, a Wire szerint pedig tökéletes zárás volt – de csak azok számára, akik már korábban felhagytak a sorozat nézésével. A Twitteren őrületes mennyiségben érkeztek a beírások, sokan azért őrjöngtek, mert kilenc évig várták, hogy felbukkanjon „az anya", majd kaptak belőle 20 percet, és az írók megölték. „Így tegyünk tönkre 40 perc alatt kilencévnyi karakterfejlődést" – morgolódott kommentjében egy rajongó. Az Origo olvasói sem voltak oda a zárástól, kétharmaduk boldogtalan maradt; 33 százalék válaszolta azt a szavazáson, hogy borzalmas volt, 9 százalék szerint kiszámítható, 27 százalék pedig úgy vélte, hogy túl szomorú. Itt írtunk bővebben róla.

Craig Thomas, a sorozat kreátora maga is magyarázkodva köszönte meg a nézők hűségét a Twitteren. „Ez a szitkom nagy szenvedélyt váltott ki kilenc éven át. Köszönet a 44 perc alatt érkezett összes reakcióért! Mi egy drámai elemeket tartalmazó komédiát írtunk, és egy olyan finálét, amely az élet nagy csavarjairól, fordulatairól szól. Komolyan: nem számít, hogy mit gondoltok erről az estéről, akkor is köszönet azért, hogy velünk voltatok" – írta udvariasan.

A Dexter még rosszabb volt

Az Így jártam nem az első sorozat, amelyik az utolsó részével kiborította a rajongókat. Persze egy átlagos, felejthető széria befejezése nem vált ki olyan komoly érzelmeket, mint amikor egy kultsorozatot zárnak le: azok végéről minden rajongónak megvan a határozott elképzelése. A Dexter két-három év alatt ebbe a státuszba lépett, karakteres figurák vitték előre a legtöbbször feszes, izgalmas sztorit, így óriási volt a nézők csalódása a nyolcadik évad végén. A főhősnek – akinek egész élete a halálról, vérről szólt – a közmegegyezés szerint el kellett volna buknia valamilyen monumentális küzdelemben, vagy feláldozva magát, ehelyett az írók megölték, illetve épp Dexterrel megölették a közönségessége ellenére is szerethető Debrát. Ezzel még nem volt vége, Dexter motorcsónakkal belehajtott egy hatalmas, dühöngő hurrikán közepébe, és ahelyett, hogy odaveszett volna, csodával határos módon megmenekült (bár a jachtot cafatokra tépte a vihar), és kockás inges, szakállas favágóként bukkant fel Kanadában.

Dexter a végén Forrás: Showtime

A nézők őrjöngeni sem tudtak a döbbenettől, a színész pedig olyan szomorúan nézett a kamerába, mint aki szégyelli magát, és pontosan tudja, hogy egy kultsorozatot nem illik ilyen gyatrán befejezni. A kritikusokat is kiborító fináléról John Goldwyn producer magyarázkodott: „Nem engedték, hogy megöljük őt. A Showtime nagyon világosan tudtunkra adta ezt. Amikor mi felvázoltuk nekik az évadon átívelő szálakat, csak annyit válaszoltak, hogy Dexternek túl kell élnie" – nyilatkozta, hozzátéve, hogy korábban számos lezárás felmerült. A megrendelő Showtime kérése annyiban érthető, hogy szerették volna nyitva hagyni a kiskaput, annak lehetőségét, hogy Dexter egyszer még visszajöjjön, akár egy pár részes, csonka évaddal, akár egy spinoff szereplőjeként.

Vitatott megoldások

Az HBO is sokszor megosztotta már a nézőit a saját gyártású sorozatai lezárásával. Talán a legjobb példa erre a díjakkal elhalmozott, ragyogó karaktereket felvonultató Maffiózók, amely úgy ért véget, hogy a főszereplő, Tony Soprano egy étteremben ücsörög a családja körében, amikor nyílik az ajtó, a maffiafőnök felpillant, és elsötétül a képernyő – mintha egy tetszőleges ponton csak úgy elvágták volna a történetet. Mivel voltak apróságok, amelyek a tévézők szerint a Keresztapa híres éttermi merényletre utaltak, sokan tudni vélték, hogy a vérfürdő előtti pillanatban ért véget a sorozat. Mindenesetre indulatokat ez a befejezés is kiváltott bőven, egyesek szerint csapnivaló és gyáva megoldás volt elvágni a sztorit, más szerint mestermunka volt, mert mindenkinek lehetőséget adott a továbbgondolásra. Egy biztos: a kétezres években ennyit nem vitatkoztak egy epizódon a nézők és a szakírók, mint ahogy az idei év legnagyobb sorozatsikere, a True Detective (A törvény nevében) lírai lezárása is sok egymással ellentétes reakciót váltott ki a rajongókból.

Maffiózók Forrás: HBO

A Lost viszonylag új élmény még a magyar tévézőknek is, bár olyan hosszúra nyújtották, és annyi fordulatot, időutazást vetettek be a készítők, fürgén keverve jövőt és múltat, hogy az első pár rész nézettsége itthon úgy a tizedére apadt a szintén sokat vitatott fináléra. Sokan már időközben elveszítették a fonalat, így a szépséges, patetikus, de kissé kusza vég már nem okozott tömeghisztériát.

Annál nagyobb volt a felháborodás a kilencvenes években futó St. Elsewhere nézői körében, mert a sorozat legvégén egy autista fiút mutattak, aki egy hógömbbel játszik, amelyben épp annak a kórháznak a minimakettje látható, amelyben a sztori zajlott. Sokan elképedve vették tudomásul, hogy a hat éve nézett sorozat, amelyet a TV Guide beválogatott minden idők 50 legjobb szériája közé, valójában egy átverés, minden csak az autista srác elméjében zajlott. Videón alább megtekinthető:


Ami pedig a közelebbi múltat illeti, olyan ismert és korábban elismert szériák zárása miatt is nagyban ment az átkozódás, mint az Alias, a Csillagközi romboló, a Seinfeld vagy a Buffy.

Amivel majdnem mindenki elégedett volt

Mivel a klasszikussá lett Sírhant művek öt évadon keresztül a halálról szólt (minden rész elején elhunyt valaki, a főszereplők egy családi temetkezési vállalkozáson dolgoztak), senkit nem lepett meg a mesteri és stílszerű végjáték: időugrásokkal mentünk előre, a készítők sorra bemutatták mindenki halálát. Michael C. Hall, azaz Dexter ebben a sorozatban is szerepelt, tehát megadatott neki egy elegáns, noha kissé komor zárás is. Az elmúlt pár hónapot tekintve pedig a Totál szívás – Breaking Bad befejezése volt nagyon közel az össznépi elégedettséghez, szinte csak pozitív kritikákat lehetett olvasni a sorozat lezárásáról.