Isaura még benne van a pakliban

Isaura
Vágólapra másolva!
Szűk két hónapja rajtolt a csak retróval foglalkozó M3, pedig a közmédiának már ott van a Duna TV, ahol a múlt hétvégén hét régi filmet adtak le. Szükség van még egy nosztalgiatévére, vagy csak örüljünk annak, hogy újra láthatjuk Csutakot és a Játék határok nélkült? De mi lesz, ha kifogynak a Táncdalfesztiválokból és a Szomszédok-epizódokból?
Vágólapra másolva!

A Duna TV-n vasárnap lement egy Tavaszi zápor című, 1932-es film, utána egy 1961-es Két félidő a pokolban, majd egy 1984-es tévéfilm, végül egy 1963-as filmdráma volt soron, azaz a csatornára kapcsoló a nap során elég gyakran érezhette azt, hogy valójában a retrótévét nézi, csak a sarokba biggyesztett logó segíthetett neki az eligazodásban. Ez nem egyszeri alkalom volt, egy nappal korábban például egy 1984-es természetjáró doku, egy 1941-es zenés vígjáték, majd egy 1967-es magyar vígjáték volt a képernyőn (utóbbiak a vasárnapi két filmhez hasonlóan fekete-fehérben). Szombat estére pedig mi mást is tett volna be a Duna TV, mint a kerek ötven évvel ezelőtt készült Fekete tulipánt?

Ha viszont ilyen ipari mennyiségben árad a retró a jó lefedettséggel bíró Duna TV-ből, ráadásul a többi MTV-csatornából sem hiányoznak a régiségek, felmerül a kérdés, mi szükség az M3-ra? Az alábbiakban megnézzük, hogyan indult, hányan követik a nosztalgiacsatornát, ahol azt is elárulták, milyen csemegékre számíthatnak még a nézőik.

Zajos indulás

A csatorna 2013. december 20-án, azaz majdnem két hónapja rajtolt, a Vers mindenkinek volt az első program, ezt egy régi Cirkuszrevü követte. A hírek közé azonban nemcsak a régen látott kínálattal, hanem egyből egy botránnyal került be az M3, ugyanis a közmédia régi arcait használta fel a promóciós kampány során, csak épp erről elfelejtett értesíteni néhányat közülük. Rózsa Györgyöt ugyan állítólag bevonták, de Koncz Zsuzsa jogi útra terelte az ügyet, mert képmását engedélye nélkül használták. Az MTVA végül leszedette az énekesnő fiatalkori képét felhasználó plakátokat – bár három nappal a bejelentés után még volt kinn pár darab.

Koncz Zsuzsa Fotó: Balla Zsolt

Úgy tudjuk, hogy Egerszegi Krisztinának és Egri Jánosnak sem volt ínyére, hogy húsz évvel ezelőtti arcképét megkérdezése nélkül használta fel a marketingkampány során az MTVA. Kovács Kati azonban nem bánta ezt, viszont őt be is vették A Dal zsűrijébe, azaz foglalkoztatja őt a közmédia.

Lefedettség, nézettség

A kellemetlen előjáték után elindult az M3, de pontos lefedettségadatot nem sikerült szereznünk. „Jelenleg 40-50%-os a belföldi szolgáltatók között, de további tárgyalásban vagyunk a még nem szerződött szolgáltatókkal, így folyamatos a bővülés" – mondta az Origo megkeresésére Lencsó Rita szóvivő.

Korábban mi azt prognosztizáltuk (a húsz-harmincéves Bud Spencer-filmek rendületlenül jó nézettségére alapozva jóslatunkat), hogy akár 2-3 százalékos közönségarányt is elérhet az M3 a múltba vágyódó magyar nézőknél, hiszen nem is olyan régen volt, amikor az archívumra támaszkodó Önök kérték rendre top 3-as volt az M1 heti nézettségi listáján.

A csatorna mindazonáltal nem vett repülőrajtot, de egyelőre szégyellnie sem kell a számokat. A január 20-ai héten 0,7 százalékot, a következő héten 0,8-at, és a múlt héten is 0,8 százalékot ért el az M3, egy átlagos pillanatban 16-17 ezren nézik a teljes lakosságból. A főműsoridős átlag természetesen erősebb, három hete 29 ezer néző követte, két hete 32 ezer, a múlt héten pedig 38 ezer a teljes lakosságnál.

Szűcs Judith táncdalénekesnő Forrás: MTI/Bara István

Érdekesség, hogy a január 20-ai héten a 18-49-es kereskedelmi célcsoportnál jobb arányt (0,8%) ért el, mint teljes lakosságban, tehát nem feltétlenül igaz a feltételezés, miszerint csak nyugdíjas nénikék nézik otthon az M3-at; a Nielsen mérései azt mutatják, hogy mindig akad pár ezer ötven alatti tévéző, aki szívesen időzik a csatornán.

„Legnézettebb műsorunk a január 4-én sugárzott 1986-os Táncdalfesztivál ismétlése volt, 112 ezer nézővel. Százezer fölötti nézőszámot ért el még a Szomszédok néhány epizódja, a Játék határok nélkül vetélkedő egyik fordulójának ismétlése, a Volt egyszer egy fesztivál című műsor és az Antal Show ismétlése is" – jelezte Lencsó.

De mitől más, mint a Duna tévé?

Mint elmondta, egyre több olyan műsort vesznek újra elő, amelyet az első adás után soha nem ismételtek meg, azaz nem volt képernyőn a hatvanas-hetvenes évek óta, és a YouTube-on sem fellelhető. Vetélkedőket is műsorra tűznek, februárban kezdődik az Egri János vezette Elmebajnokság, amely 1983-ban indult.

De mi van, ha már mindent megismételt az M3, akkor egy év múlva már csak az ismétlés ismétlése lesz a kínálat? Lencsó szerint olyan mennyiségű tévéfilm, koncert, zenei és sport műsor, ifjúsági és gyermekfilm, magazinműsor, színházi közvetítés, vetélkedő, ismeretterjesztő film van az archívumban, hogy nem kell ettől tartani.

Rabszolgasors

A külföldi sorozatok közül visszatér a Mentők és a Rabszolgasors, lesznek zenei és közéleti műsorok, mint a Ki mit tud?, Popkorong, ÁSZ, könnyűzenei koncertek (Neoton Família, Omega, Hobo Blues Band). Március elején pedig tematikus összeállításokat láthatnak a nézők magyar színésznők szerepeiből Galambos Erzsivel, Törőcsik Marival, Ruttkay Évával, Tordai Terivel.

A Játék határok nélkül még mai szemmel is vállalható, élvezhető, ennek történetéről itt olvashat hosszabban.