Nők a magyar hangok mögött: Pócsik Ildikó

Pócsik Ildikó szinkronrendező, interjú
Vágólapra másolva!
Korábban szinkronban dolgozó színésznőket mutattunk be (képek, cikkek itt), most Pócsik Ildikó rendező van soron, neki köszönhetjük többek között az Ügyvédek, a True Blood, a Gyilkos elmék, a Nevem Earl, a Narancsvidék vagy a Derült égből család című sorozat szereposztását.
Vágólapra másolva!

A rendezést a szakma legnagyobbjaitól, Vass Jánostól, Somló Andreától, Mauchner Józseftől Zákányi Balázstól tanulta. „Nagyon szeretem a színházat, vonzott a színészi pálya. Jártam különböző stúdiumokba, de valamiért máshogy rendeltetett, elkerültem a színházi világtól. Egy idő után azonban visszahúzott a szívem, így felhívtam egykori tanáromat Makay Sándort, aki segített visszatalálni. Tudta, hogy asszisztenst keresnek egy szinkronstúdióba, hát elvitt, és attól kezdve a szinkron rabja lettem" – emlékezett a kezdetekre.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Később, amikor megkapta az első önálló rendezés lehetőségét, sokat segített neki az asszisztensként eltöltött idő. Az első önálló rendezése két főszereplője Tordi Géza és Andai Györgyi volt, ami nem kis falat elsőre. Forgatás előtt két nappal már görcsbe állt a gyomra, félt, hogy tudja-e majd vezetni a színészeket, elfogadják-e amit kér. Az első rendezés sikerült, követte a többi munka.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Ő találta meg a Gyilkos elmék sorozat magyar hangjait, amelyben gyakran megrázó, brutális epizódok váltják egymást. Ilyenkor előfordul, hogy nehezen bírja a forgatás előkészítését, de a felvételek alatt ennek ellenére szorosan kézben tartja a színészeit – tartják róla.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Többször dolgozott férjével, Lux Ádámmal. „Jól megértjük egymást a munkában is, a stúdióban egyikünk sem engedi meg magának, hogy a szakmaiságtól egy picit is eltérjen. Ott a feladat a fontos, azt kell a legjobban megoldanunk. A gyerekeink büszkék ránk, az iskolában néha mondják nekik, hogy apukájuk Earl a Nevem Earl-ből, ilyenkor néha hozzá teszik, hogy anyukájuk, pedig aki a rendezte a sorozatot."

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Határozott, erős karakternek tartja magát, aki nemcsak a munkában, de otthon is igyekszik mindent kordában tartani. Mivel férje is ilyen típus, ezért előfordulnak viták, ugyanakkor szakmai konfliktus nem szokott közöttük kialakulni. Hasonló az ízlésük, de előfordult, hogy Ildikó kikérte párja véleményét egy-egy sorozat szerepeinek kiosztásakor.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

„Mindig igyekszem maximálisan jó munkát végezni, de vannak régebbi rendezéseim, ahol látok hibákat. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy sajnos vannak időszakok, amikor hónapokig nincs munka. Az energiámat ilyenkor is le tudom kötni például takarítással, olvasással és persze gyerekneveléssel, de nem könnyű kiböjtölni. Szerencsére most folyamatosan dolgozom, ami jó érzés. A munka mellett a családom a legfontosabb, így ha mind a két helyen rendben mennek a dolgok, én boldog vagyok."