A tévéműsorok 45 százalékát feliratozzák

Vágólapra másolva!
A hallási segédlettel ellátott televízióműsorok aránya 36-ról 45 százalékra nőtt 2012 második félévében. A vizsgált csatornák mindegyikén folyamatosan csökkent a hibák és a mulasztások száma a félév során. A közszolgálati médiában pontosabban, többet és változatosabb műfajú műsort feliratoztak, mint a kereskedelmiben - közölte a médiahatóság.
Vágólapra másolva!

A médiahatóság szakértői összesen 2988 műsorórát elemeztek az m1, m2, Duna Tv és Duna World csatornákon négy-négy véletlenszerűen kiválasztott napon, az RTL és a TV2 esetében három-három napon. Az elemzés megállapította, hogy mindegyik televíziócsatorna törekedett a hallási segédletekkel kapcsolatos előírások betartására, és egyre kevesebb a hiányosság. Bár a közszolgálati médiumoknál a szövegezés minősége javult az elmúlt félévben, egyelőre minden televíziónál regisztráltak hiányos, késve megjelenő vagy pontatlan feliratot.

A közszolgálati adóknál jelentősen emelkedett a segédletes műsorórák száma és bővült a műfaji kínálat is, több lett a feliratos dokumentum-, gyerek- és ifjúsági film. A kereskedelmi csatornák is, ugyan szerényebb mértékben, de növelték a feliratos műsorok arányát. A televíziók az élő politikai műsorok hallási segédletét továbbra is ritkán oldják meg, az új előírásként bekerült sportműsorok és időjárás-jelentés feliratozási követelményét azonban a félév végére egyre inkább teljesítették - áll a jelentésben.

A 2012 második félévében az ellenőrzött napokon regisztrált, napi átlagban 45 százalék segédlettel ellátott műsoróraszámmal Magyarország az uniós középmezőnyben foglal helyet. A Nagyothallók Európai Szövetsége 2010-es felmérése szerint a brit, francia és holland nagy csatornák feliratozottsága szinte száz százalékos, a Cseh Köztársaságban és Olaszországban 70 százalék körüli, míg Portugáliában 20 százalék alatti.

A hazai médiatörvény rendelkezése értelmében a közszolgálati és a két országos kereskedelmi tévécsatornáknak idén legalább napi 8 órán keresztül, jövőre minimum 10 órán keresztül kell többek között a filmeket, hírműsorokat, közszolgálati műsorokat feliratozniuk vagy jeltolmácsolniuk. A törvényben maghatározott tévécsatornáknak 2015-től a műsoridejük egészét akadálymentesen elérhetővé kell tenniük a hallási fogyatékkal élők számára.