Kialudt a Spangli - tíz sorozattól búcsúzunk az idén

született feleségek, Teri Hatcher
Felicity Huffman
Marcia Cross
Eva Longoria
Nicollette Sheridan
dana delany
Vágólapra másolva!
Véget ért a Született feleségek és a Doktor House, de több más sorozat is elköszönt a képernyőtől 2012-ben. Közülük tízet búcsúztatunk cikkünkben, de csak olyanokat, amelyek több évadot is megértek, kellőképp hozzánőhettek a nézők szívéhez.
Vágólapra másolva!

Chuck

Utolsó adás: Január 27.

Utolsó évad: 5.

Az utolsó szó jogán: A magyaroknak nem annyira jött be - legalábbis az RTL Klubon nem tudott megmaradni, hamar átkerült a Cool TV-re -, és az Egyesült Államokban is többször rajongói mozgalmaknak kellett újraéleszteniük. Igazi geek sorozat volt, viszonylag kicsi, de masszív rajongótáborral. Középpontjában a számítógép-szerelő Chuck állt, akinek agyában egy kém minden titka elraktározódott, innentől kezdve pedig a nemzetbiztonságiak és a CIA emberei is figyelik minden lépését.

NBC

-----------------------------

Tuti gimi

Utolsó adás: Április 4.

Utolsó évad: 9.

Az utolsó szó jogán: A hazai rajongóknak még bőven van idejük elköszönni Lucastól, Nathantől és a többiektől, az RTL Klub ugyanis többéves csúszásban van a szériával. Az eredeti cím (One Tree Hill) a U2 egyik számára utal, több epizód is egy-egy lemezről kapta a címét, és számos zenész is feltűnt a kilenc évad során - nagy szerepe volt tehát a történetben a zenének, mellette pedig a kosárlabdának. Közben barátságok és szerelmek jöttek-mentek, ahogyan az egy rendes tinisorozatban lenni szokott.

CW

-----------------------------

Miami helyszínelők

Utolsó adás: Április 8.

Utolsó évad: 10.

Az utolsó szó jogán: Egy időben a világ legnézettebb tévésorozata volt, tíz év után mégsem kapott méltó lezárást: a CBS az utolsó évadot már megnyirbálta, hogy helyet szorítson a NYC 22 című új szériának, majd bejelentette, hogy a következő szezonból már nem kér. A krimisorozatból azonban számos könyv, képregény és videojáték is készült, testvérsorozatai pedig futnak tovább: a Helyszínelők jelenleg a tizenharmadik, a New York-i helyszínelők a kilencedik évadjánál jár. A miami kiadásról korábban írtunk bővebben is, egyik főszereplőjével interjút is készítettünk.

Forrás: cbs.com

-----------------------------

Született feleségek

Utolsó adás: Május 13.

Utolsó évad: 8.

Az utolsó szó jogán: Remekül eltalált karakterek és bravúros dramaturgia jellemezte a Lila Akác köz háziasszonyait bemutató sorozatot, talán csak az utolsó évadokra kezdett unalmassá válni, hogy előbb-utóbb szinte minden szomszédról kiderült, valójában pszichopata. A végét már itthon is láthattuk, az alkotók elvarrtak minden szálat, a rajongóknak nem maradt olyan hiányérzetük, mint a Maffiózók vagy a Lost híveinek. A sorozattól külön cikkben búcsúztunk, és a színésznők új projektjeiről is beszámoltunk.

Forrás: AFP

-----------------------------

Doktor House

Utolsó adás: Május 21.

Utolsó évad: 8.

Az utolsó szó jogán: A Született feleségek mellett a TV2 másik húzósorozata volt, szintén láthattuk már itthon is a lezárást. Sikerének kulcsa kétségkívül a Hugh Laurie által megformált főszereplő volt, de a különlegesnél különlegesebb esetek, az illegális megoldások vagy a Sherlock Holmesszal való párhuzam is kiemelték az átlagos kórházi sorozatok közül. A szériának három búcsúcikket is szenteltünk: az elsőben a fenti sajátosságokat veséztük ki, a másodikban a furcsa kórokat vettük sorra, a harmadikban összegeztünk.

Forrás: FOX

-----------------------------

A főnök

Utolsó adás: Augusztus 13.

Utolsó évad: 7.

Az utolsó szó jogán: Bár a Kyra Sedgwick főszereplésével készült krimisorozat elbúcsúzott a hetedik évaddal, a széria több karaktere visszatért a Major Crimes című spin-off-fal, amelynek már a második szezonját is megrendelték. Az új széria középpontjában a Los Angeles-i rendőrség különleges nyomozati osztályára átkerült kapitány, Sharon Raydor (Mary McDonnell) áll, aki mellett a régi detektívek, tanácsadók (például Louie Provenza, Andy Flynn és Buzz Watson) is feltűnnek.

TNT

-----------------------------

A hatalom hálójában

Utolsó adás: Szeptember 12.

Utolsó évad: 5.

Az utolsó szó jogán: A Glenn Close-t a tévébe bevonó sorozat már 2010-ben majdnem elhasalt, végül többhavi tárgyalás után átvette az FX-től a DirecTV, így még két évad elkészülhetett. A könyörtelen ügyvédnőt bemutató széria számos ismert színészt is foglalkoztatott, többek között Ted Danson, John Goodman, William Hurt, Martin Short és Lily Tomlin is feltűnt a történet során. A kritika szerette a sorozatot, rengeteg jelölés mellett négy Emmy- és egy Golden Globe-díjat is kapott.

FX

-----------------------------

Nancy ül a fűben / Spangli

Utolsó adás: Szeptember 16.

Utolsó évad: 8.

Az utolsó szó jogán: Nyolc évadjával a Showtime csatorna történetének leghosszabb ideig futott sorozatává - és a legnézettebb komédiává - vált a Weeds, amely itthon Nancy ül a fűben, majd Spangli címmel is ment. A sikerhez hozzájárulhatott az egyedi történet a kertvárosi anyukáról, aki mellesleg drogdíler; az őt alakító, negyven fölött is szexi Mary-Louise Parker; valamint az, hogy a készítők mindig próbáltak megújulni, a kaliforniai kisváros után például Seattle-be és New Yorkba is ellátogattak.

Showtime

-----------------------------

A pletykafészek

Utolsó adás: December 17.

Utolsó évad: 6.

Az utolsó szó jogán: A Teen Choice Awards díjazottjai között rendre feltűnt a sorozat, inkább a tinik szerették tehát - amivel azonban semmi baj sincs, tekintve, hogy célzottan nekik szólt. Öltözködésben, divatban is nagy hatással volt a tinédzserekre, ráadásul számos fiatal színésznek nyújtott bemutatkozási lehetőséget. Egy újgenerációs Szex és New York-ot láthattunk, amely egy internetes blogon keresztül mutatta be egy menő New York-i magániskola társadalmi életét.

CW

-----------------------------

Merlin kalandjai

Utolsó adás: December 24.

Utolsó évad: 5.

Az utolsó szó jogán: Elköszönünk az Arthur-mondakört - illetve annak előzményeit - látványosan feldolgozó Merlin kalandjai-tól is, amelynek dupla záróepizódja karácsonyi különkiadásként került képernyőre az Egyesült Királyságban. A széria szinte kamaszként mutatta be a címbeli varázslót, aki azért érkezett Camelotba, hogy célt találjon csodás képességeinek - itt találkozott a későbbi királlyal, az akkor még pökhendi hercegként feszítő Arthurral is.

BBC