Bünteti a médiahatóság a hangos reklámot, három tévé visszaeső

Vágólapra másolva!
A Médiatanács szerdai ülésén döntött arról, hogy hatósági eljárásokat indít öt tévécsatorna reklámhangerőt kezelő gyakorlata miatt. Legtöbben az RTL Klubra panaszkodnak - de legtöbben épp ezt a csatornát is nézik.
Vágólapra másolva!

A testülettel együttműködő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság műsorfigyelő osztálya több hónapos türelmi idő után ősztől havi rendszerességgel ellenőrzi a tavalytól hatályos médiatörvény rendelkezését, amely kimondja: a reklámok hangereje nem lehet nagyobb a környező műsorszámok hangerejénél.

Az ülésen tárgyalt, októberre vonatkozó vizsgálat szerint a Duna Tv, az M1, az M2, az RTL Klub és a Tv2 egyaránt megsértette a reklámhangerőre vonatkozó előírásokat. Az ellenőrzés során a Duna Tv-n 27 alkalommal, az MTV csatornáin 6 alkalommal, az RTL Klubon tízszer, a TV2-n ötször tapasztaltak túl hangos reklámot. A visszaeső médiaszolgáltatók a szankciók meghatározásánál már pénzbírságra is számíthatnak. A szeptemberi vizsgálat nyomán ugyanis négy televízió már részesült figyelmeztetésben: a Duna TV, az M1 az RTL Klub és a 4-es csatorna.

A vizsgálatokban havi három-három napot ellenőriznek egy speciális számítógépes alkalmazással. A vizsgálatban állandó résztvevők a közszolgálati csatornák és az országos kereskedelmi adók, valamint hónapról hónapra további televíziók is bekerülnek szúrópróbaszerűen. A hatóság ügyfélszolgálatára is folyamatosan érkeznek a túl hangos reklámokat kifogásoló panaszok: tavaly január óta 125 bejelentést tettek emiatt, a legtöbben az RTL Klubra panaszkodnak.

A Médiatanács a hatósági eljárások során mérlegeli a lehetséges szankciókat, amelyek a figyelmeztetéstől a pénzbírság kiszabásáig terjedhetnek.