Mi mentheti meg az elbukott tévésorozatokat?

Vágólapra másolva!
Az idejekorán elkaszált sorozatok rajongói és alkotói általában bíznak abban, hogy szériájuk még folytatódhat az interneten: legutóbb épp a Terra Nová-t készítő Spielberg és csapata kereste az új lehetőségeket. Legszívesebben a Netflixre mentek volna, amely korábban más sorozatot is megmentett már - de mi is ez a rendszer, és hogyan működik?
Vágólapra másolva!

Steven Spielberg időutazós-dinoszauroszos szériájából (amelyről bővebben írtunk itt) csak egy évad készülhetett el, a másodikat már nem kérte a Fox. A nézettség csökkenése megállt ugyan, és a nemzetközi eladások is jól mentek, a megvalósítás viszont rengeteg pénzt emésztett fel - csupán a dupla pilot 14 millió dollárba került. Egy ideig úgy tűnt, a történet az interneten folytatódhat tovább, hisz a Netflix nevű médiacég hosszasan tárgyalt a 20th Century Foxszal - a legújabb hírek szerint azonban sokallta a gyártó által megállapított licenszdíjat, így inkább lemondott a sorozatról.

A Netflix eredetileg online DVD-kölcsönzőként indult 1997-ben, de mára komoly internetes tartalomszolgáltatóvá nőtte ki magát - az Egyesült Államokban azonban még mindig ad ki DVD-ket is, 2007 februárjában már egymilliárd kézbesítésnél tartott. A cég ötlete állítólag azután merült fel az alapító Reed Hastingsben, hogy jókora büntetést kapott, amiért későn vitte vissza a kölcsönzőbe az Apollo 13-at. Az ötlet végül igencsak bevált, hisz a Netflixnek 2011-ben már összesen 23,6 millió előfizetője volt, az USA mellett Kanadában, Latin-Amerikában, a karibi térségben, valamint az Egyesült Királyságban és Írországban is.

Az utóbbi években a Netflix egyre nagyobb szeletet hasít ki a televíziós piacból is: 2008-ban a (többek közt a Spartacus-t vetítő) Starz csatornával egyezett meg arról, hogy online is elérhetővé teszi annak tartalmait. Az első megállapodást számos másik követte, olyan óriásokkal is, mint az NBC Universal, a 20th Century Fox, a Sony Pictures, a Disney-ABC Domestic Television vagy a Warner Bros. A Netflix először csak a televízióban amúgy is látott sorozatokat vette át, 2011-ben viszont úgy határozott, saját gyártásba kezd.

Az első próbálkozást idén februártól tekinthetik meg a felhasználók: ez a nyolcrészes Lilyhammer, amely egy New York-i gengszterről szól, aki Norvégiában kezd új életet - a főszerepben a Maffiózók-ból (Silvio Danteként) és zenészként ismert Steven Van Zandttal. Még ez év végén érkezik a Netflixre a House of Cards is, amely az azonos című - itthon Kártyavár-ként bemutatott - brit minisorozaton alapul: a politikai szériát rendezőként David Fincher (Hetedik, Harcosok klubja, Benjamin Button különös élete) jegyzi, a főszerepet pedig a kétszeres Oscar-díjas Kevin Spacey játssza. A médiacég további saját gyártásként mutatja be az Orange Is The New Black című vígjátéksorozatot és a Hemlock Grove című horrort.

Forrás: AFP/Getty Images/Frazer Harrison

Az ítélet: család szereplőgárdája

A Terra Nova készítői azért bizakodhattak, mert a Netflix nemcsak saját történeteket vezet be, de legalább egy kifutott sorozatot is megmentett korábban: várhatóan jövőre érkezik ugyanis az internetre Az ítélet: család negyedik évadja. A Bluth család zűrös mindennapjairól szóló vígjátéksorozat eredetileg 2003 és 2006 között ment a Foxon, ahol három évadot élt meg: korábban felmerült egy mozifilm terve is, amely elvarrta volna a szálakat, de végül a Netflix 2011-ben bejelentette, hogy folytatja a szériát.

A szolgáltatás Magyarországon nem működik.