Nem utánozza Stohl Andrást a Csillag születik új műsorvezetője

Vágólapra másolva!
A Csillag születik április 2-án induló, harmadik szériájára Ördög Nóra új társat kapott, Stohl András helyét Nagy Sándor veszi át a produkcióban. A műsorvezetőt legutóbb a Viasaton, az Álomépítők-ben láthatta a közönség, de korábban a Vital TV-n, a Magyar Televízióban és a Z+-on is megfordult. Meghatározó munkáiról ő maga mesélt az [origo]-nak.
Vágólapra másolva!

"A pénz felhajtása helyett inkább beszélgetek"

Jártam a Korda Sándor Produceri Akadémiára, ahol tényleg a legnagyobbaktól, például Föld Ottótól és Sipos Tamástól tanulhattam, akik életük alkonyán még át tudtak adni nekem is valamit a tudásukból. Erre nagyon büszke vagyok, bár egy percig sem dolgoztam producerként, nem is ez volt a célom -, de az mindenképp fontos, hogy tőlük tanulhattam. Producer ma sem szeretnék lenni, a pénz felhajtása helyett inkább beszélgetek.

"Az utolsók egyike lehettem, aki még a klasszikus televíziózást tanulta"

1994-től körülbelül 1997-ig, az akkori közszolgálati televízióban dolgoztam. Sehol sem voltak még a kereskedelmi csatornák, így a reggeli magazinok ősének is tekinthetjük a Napközi-t, ahol a televíziós gyakorlatomat kezdtem. Először ügyelő, majd asszisztens, később szerkesztő-riporter lettem, itt tanultam meg a televíziózás alapjait, olyan nagyoktól, mint Kun Zsuzsa - aki szerintem akkor is és most is megkerülhetetlen alakja a televíziózásnak. Az MTV akkor egy olvasztótégelye volt a rutinos és a fiatal, tapasztalatlan tévéseknek, nagyszerű műhelymunka folyt, ami mára már eltűnt a televíziózás világából. Akkor még mindenki lelkiismeretesen felkészült és ellenőrzött, amikor én elkészítettem az első riportfilmemet, azt is komoly kritika alá vették az akkori feletteseim, aminek nagyon sokat köszönhetek. Úgy érzem, hogy az utolsók egyike lehettem, aki még a klasszikus televíziózást tanulta.

"Kísérletezgethettünk különféle műfajokban"

Az MTV után a Z+, az első magyar zenecsatorna adott nekem otthont három évig. Ez éppen azért volt jó, mert szabadon gyakorolhattunk és kísérletezgethettünk különféle műfajokban, a portrétól kezdve a magazinjellegű műsorokig. Saját műsort is kitalálhattam, ez volt a Nagy Kaland, amely gyakorlatilag arról szólt, hogy laikusként kipróbáltam mindent, amihez csak kedvem volt, legyen szó a Duna átúszásáról vagy az ejtőernyőzésről - a nézők pedig az én példámon keresztül láthatták, hogy egy-egy szituáció mennyire veszélyes. Nem kifejezetten az extrém sportokra mentem rá, de próbáltam a szélsőséges helyzeteket megtalálni, és ez szerintem nemcsak nekem volt izgalmas, de a nézőknek is az lehetett, hisz akkor még nem volt Discovery minden háztartásban. A Z+-nál ráadásul egy csomó dolgot meg lehetett csinálni, amit a mai televíziózásban már nem lehetne.

"Emberi, nyugodt hangvételű beszélgetéseket csináltunk"

A Vital TV abból a szempontból nagyon jó volt, hogy egy kis csatorna volt, ahol manufaktúraszerűen dolgoztunk. Nagyon sajnálom, hogy az a tévé a kezdeti szárnybontogatás után visszazuhant a földre, és gyakorlatilag nem lett belőle semmi - pedig egy ilyen tematikus csatornának szerintem lenne létjogosultsága. Emberi, nyugodt hangvételű beszélgetéseket csináltunk itt, amelyek ellentmondanak a mai világ tempójának, de éppen ez volt bennük a jó. Nagyon sok fontos és tekintélyes emberrel ismerkedhettem itt meg - irodalmároktól biológusokig -, ami által szélesítettem az ismereteim körét, és remélem, a nézőkét is. Készítettünk magazinműsort, portréfilmeket, Párbaj címmel párkapcsolati kalauzt, Erogén zóna címmel pedig szexuális témájú műsort.

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

"A lényeg az, hogy ezek a házak valóban felépültek"

Az Álomépítők-et azért tartom nagy bravúrnak, mert egyik nagy kereskedelmi csatorna sem mert hozzányúlni ehhez a licenchez, a Viasat csapatának viszont mégis sikerült jót kihozni belőle. A formátum végül nem lett teljesen ugyanaz, mint az amerikai eredetié, de én ennek személy szerint még örülök is: igaz, így egy kicsit öszvérműfajt hoztunk létre, de a lényeg az, hogy ezek a házak valóban felépültek, a lakásokat valóban felújítottuk, sokat tudtunk hozzátenni a műsorban szereplő családok életéhez. Olyan összefogást sikerült elérni a civil szférában és a vállalkozói szférában is, amilyenre az utóbbi időben nem nagyon volt példa. Sajnos tragikus történetekkel is találkoztunk bőven, de így is jó volt megismerni ezeket az embereket, többükkel tartjuk ma is a kapcsolatot. Szeretnénk folytatni is a vállalkozást, ha összejön, mindenképp szeretnénk egy második szériát.

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

"Megkerülhetetlen mérföldköve lesz a karrieremnek"

A Csillag születik a szakmai gyakorlatom szempontjából nagyon fontos, megkerülhetetlen mérföldköve lesz a karrieremnek. Reggeli műsorsávban dolgoztam már élő adásban, de arról hamar kiderült, hogy nem az én műfajom, az agyam nem elég éber olyan korán. Esti műsorsávban jobban ment ez, de csak kis stúdióműsornál csináltam ilyet, itt pedig egy nagyszínpados, közönség előtti showműsorról van szó. Nyilvánvaló, hogy van bennem egy jó adag félelem, de ezt csak úgy tudom leküzdeni, ha elé állok, és rákoncentrálok arra, amit csinálok. Magasra tette a lécet a korábbi műsorvezető, Stohl András, nem vagyunk egyformák, de nem is törekszem arra, hogy utánozzam őt, olyan leszek, amilyen vagyok.