A Jóbarátok sztárja kiégett, míg Joeyt játszotta

Vágólapra másolva!
A Jóbarátok egykori Joeyját, Matt LeBlanc-t utoljára 2006-ban láthattuk a képernyőn: öt év kihagyás után az Episodes-zal tért vissza, melyben önmagát játssza - vagyis inkább egy Matt LeBlanc nevű színészt.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában januárban indult Matt LeBlanc új vígjátéksorozata, az Episodes: a színész itt önmagát játssza, aki a történet szerint egy brit sikerszéria lebutított amerikai változatában kap szerepet. Joey ostobaságából láthatóan benne is van egy jó adag, mint ahogy a nagyképűségéből is - mindezzel együtt azonban egy szerethető figura, afféle túlzott önparódia, mint Larry Davidé a Félig üres-ben.

LeBlanc cseppet sem bánja, hogy a történet kedvéért ki kell gúnyolnia önmagát, sőt nyilatkozataiban is hasonló öniróniáról tanúskodik: "Hálás vagyok, hogy én kaptam meg a szerepet, elég lesújtó lett volna, ha LeBlanc-t valaki más játssza el" - mondta a Varietynek még 2009-ben, amikor elkezdett körvonalazódni a projekt. Mindazonáltal azt is elismeri, hogy a sorozat nem róla szól: "Ez igazából nem én vagyok, ez csak egy Matt LeBlanc nevű karakter. Mattnek inkább az a fele, amelyet a közönség érzékel, és nem az igazi Matt" - magyarázta az Independent című brit lapnak.

A külföldi kritikák nem dicsérik egyöntetűen, de alapvetően korrekt sorozatnak tartják az amerikai-brit koprodukcióban készült Episodes-t - melynek egyébként az ad aktualitást, hogy az amerikaiak sorra gyártják az angol szériák remake-jeit, így készült mostanában a Shameless vagy a Being Human, régebben pedig az Office. Ami viszont érdekesebb (a külföldi kritikusok számára is), hogy LeBlanc öt év kihagyás után tért vissza a képernyőre, időközben jócskán meg is őszült.

A színész a Jóbarátok, illetve a Joey óta nemcsak tévés, de filmes produkcióban sem vett részt, pedig a spin-off is már 2006-ban véget ért. Előtte többek között a Lost in Space című sci-fiben és a Charlie angyalai két filmváltozatában tűnt fel, de utóbbinak is már nyolc éve: azóta LeBlanc nem játszott mást, mint Joey Tribbianit, öt éve pedig azt sem. "A Joey után úgy éreztem, nem akarok dolgozni. A lányommal akartam lenni, barátokkal találkozni, csak hülyülni. Elfáradtam, kiégtem, miután tizenkét évig ugyanazt a figurát játszottam. Felhívtam az ügynökömet, és azt mondtam neki: Felejtsd el egy pár évre a telefonszámomat!" - beszélt az Independentnek az elmúlt időszakról.

A munka világába régi barátja, David Crane hozta vissza, akivel már a Jóbarátok-ban is együtt dolgozott: a korábban a Megőrülök érted-ért felelős Jeffrey Klarikkal együtt ő készíti az Episodes-t. LeBlanc úgy gondolta, vicces lesz eljátszani saját magát, de kicsit fel is akarta turbózni a figurát, így az végül az ő tanácsaira is lett olyan, amilyen. "Néhány dologban a karakter tényleg olyan, mint én, néhányban viszont egyáltalán nem. Nem akartam, hogy teljesen olyan legyen, mint én, mert - őszintén szólva - az nem lett volna túl érdekes" - véli.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=rnZ2mS6FX19BDwYZ


Matt LeBlanc-t meghallgatják Matt LeBlanc szerepére


A karakter ezért lett jóval extrovertáltabb, mint maga LeBlanc, aki saját bevallása szerint remeteként él Amerikában. Jellemző szituáció a sorozatban, amikor egy másik szereplő - Joey csajozós dumájára, a "Na, mi a helyzet?"-re utalva - azt mondja LeBlanc-nak, hogy a szállóigék szörnyen cikisek. Mire a színész: "Mondd ezt a malibui házamnak!"

LeBlanc nem átall tehát viccet csinálni sem saját magából, sem egykori karakteréből, ugyanakkor jól tudja azt is, hogy népszerűségét a Jóbarátok-nak köszönheti: "A Jóbarátok egy varázslatos és eszelős dolog volt, roppant szerencsésnek érzem magam, hogy benne lehettem. Nagyon jó időszak volt, de amikor vége lett, egyből menekültünk. Ha hat embert tíz évre összezársz egy ablaktalan szobába, és utána kinyitod az ajtót, mindannyian megpróbálnak minél messzebb futni a másik öttől. Mindnyájunknak megvan a saját élete, megvannak a saját barátai, de azért valamennyire még ma is tartjuk a kapcsolatot" - mondja.