Mentés másként - klasszikus sorozatok remake-jei

Vágólapra másolva!
Az utóbbi években divatossá vált a tévéiparban, hogy klasszikus sorozatokat modern köntösben tálalnak, és a 2011/2012-es évadban is rengeteg remake vagy reboot jöhet, ha megvalósulnak azok a sorozatok, amelyeknek pilotjait már készítik az Egyesült Államokban. A Charlie angyalai-t az alapsztori mentén írják újra, a Dallas-t a régi szereplőkkel folytatnák, de például az itthon is látható Hawaii Five-0 is egy régi széria újrája.
Vágólapra másolva!

Az ősz egyik nagy dobása lehet a Charlie angyalai: az eredetileg 1976 és 1981 között futott sorozatot a Smallville írói gondolták újra, és producerként Drew Barrymore is közreműködik, aki a kétezres évek mozifilmes változataiban játszotta az egyik angyalt. Nem annyira remake-ről, inkább rebootról van szó, tekintve, hogy nem az eredeti történetet másolják az alkotók, az csupán kiindulópontként szolgál: a lányok neve és személyisége is más lesz, ráadásul nem egykori rendőrök lesznek, hanem priuszos bűnözők. A három főszerepet Annie Ilonzeh (General Hospital), Minka Kelly (Friday Night Lights - Tiszta szívvel foci - kép róla itt) és Rachael Taylor (Transformers) játssza.

A 2011/2012-es tévés évadra több klasszikus sorozat vagy film tér vissza modern formában: a Hősök és a Halottnak a csók producere, Bryan Fuller például a The Munsters-t forgatja újra, történetet egy családról, melynek tagjai - az Addams Family-hez hasonlóan - egytől egyig szörnyek. Az eredetileg képregényhősként, majd rajzfilm- és sorozatszereplőként is látott Wonder Woman is megelevenedik, ezúttal a több ügyvédes sorozatot jegyző David E. Kelley (Ally McBeal, Boston Legal, Ügyvédek) keze nyomán.

Sorozat (vagy legalábbis pilot) készül James Cameron 1994-es filmje, a Két tűz között nyomán is: a történet középpontjában egy - eredetileg Arnold Schwarzenegger által alakított - titkosügynök áll, aki álcaként unalmas családapát játszik, egészen addig, amíg rá nem jön, hogy felesége mindennél jobban vágyik egy kis izgalomra. Újra (immár sokadszorra) feldolgozzák továbbá Rómeó és Júlia történetét, ezúttal az eredeti környezetbe, Veronába helyezve, az Alkonyat-ot is jegyző Catherine Hardwicke rendezésében.

Nagy hírveréssel készül az új Dallas is, melynek pilotjára az eredeti színészek közül többen is aláírtak, kisebb szerepekben Larry Hagman (Jockey), Linda Gray (Samantha) és Patrick Duffy (Bobby) is meg fog jelenni. Itt sem egyszerű remake-ről van szó, hanem inkább folytatásról, mely a Ewingok új generációját mutatná be, középpontban Jockey fiával, illetve Bobby és Pamela örökbe fogadott gyermekével.

Az utóbbi években szaporodtak meg a remake-ek

Az már a hetvenes években előfordult, hogy egy filmet sorozattá terjesztettek ki (ilyen volt például az Egyesült Államokban igen népszerű M.A.S.H.), de a korábbi szériák újragondolása csak a kétezres években vált divatossá - így a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek sorozatai egy új generációhoz is eljuthatnak. A műfajban először talán a 2004-ben indult Battlestar Galactica ért el komolyabb sikereket, melynek eredetije 1978-tól ment a televízióban: a sci-fi sorozat stabil rajongótáborra tett szert, általánosságban azonban inkább az a jellemző, hogy a felfrissített széria népszerűsége meg sem közelíti a mintául szolgáló produkcióét.

Forrás: NBC

Knight Rider 2008-ból

Csupán egy évadot ért meg például a Knight Rider 2008-ban készített folytatása, amelynek középpontjában Michael Knight helyett már fia, Mike Traceur állt. Ugyanígy egy szezonig jutott a Kojak után jó harminc évvel készített remake, a fekete Ving Rhamesszel a főszerepben, a Tv2-n frissen indult (és a Tv6-ra is érkező) Bionic Woman-t pedig már nyolc epizód után kaszálták - miközben az eredeti, hetvenes években forgatott verzióból három évad készült, az első az ABC akkor ötödik legnézettebb műsorává tette a sorozatot.

Korrekt, de semmi különöset nem nyújtó adaptáció készült 2008-ban a Beverly Hills 90210 nyomán is (90210 címmel), amely a lecsökkent nézettség ellenére is műsoron van még, jelenleg a harmadik évadja megy az Egyesült Államokban. Az egykori spin-off modern feldolgozása, a Melrose Place már nem teljesített ilyen jól, egy évad után levették a képernyőről.

A remake-eknek talán a Hawaii Five-0 adhat újabb lendületet, amely az Egyesült Államokban és itthon is jó nézettséggel megy: a tengerentúlon a legnézettebb epizódra 19,34 millióan voltak kíváncsiak, itthon egy januári rész közel 900 ezer nézőt vonzott.