"Jeremy Irons laza, bohém" - Árpa Attila a Borgias hazai forgatásáról

Árpa Attila
Vágólapra másolva!
Jeremy Irons Magyarországon, az etyeki Korda Stúdióban forgatja a Borgias című történelmi sorozatot, melyben Árpa Attila is kapott egy kisebb szerepet, egy bérgyilkost alakítva egy hetet töltött a stábbal. Irons szerinte hihetetlenül laza és bohém, úgy viselkedik, mint egy facér egyetemista, a szériát rendező Neil Jordan ellenben a legjobb napjaiban is igen rosszkedvűnek tűnik.
Vágólapra másolva!

A Showtime a VIII. Henrikről szóló Tudorok után újabb történelmi sorozatot készít, ezúttal a Borgia-házat állítva a középpontba. Az 1492-ben induló történet főszereplője a VI. Sándor pápaként ismert Rodrigo Borgia, akit az egyháztörténet a mai napig a pápaság legsötétebb alakjaként tart számon: őt játssza A szerencse forgandó-ért Oscar-díjat kapott Jeremy Irons.

Az már márciusban kiderült, hogy a Borgias-t Magyarországon forgatják, a Korda Stúdió, illetve a produkció sajtófőnöke azonban az [origo] többszöri megkeresésére sem válaszolt, eredetileg tervezett forgatási riportunk így nem valósulhatott meg. Felkerestük viszont az egyetlen magyart, akit az IMDb színészként listáz a produkció adatlapján: Árpa Attila a sorozat második epizódjában játssza a címadó assassint, azaz bérgyilkost. Az előkészületekkel együtt hét napot forgatott a Borgias stábjával, amiből egy napot vett igénybe a jelmezes próba, két napot pedig a stunt koreográfia, vagyis a kaszkadőrmutatványok betanulása, amikor a vívást gyakorolta, és azt, hogy hogyan kell egy létráról leesni.

"Amikor elkezdődött a színészi karrierem - ha szabad így fogalmazni -, a Czukor Show után úgy gondoltam, kihasználom azt, hogy beszélek négy nyelven szinte anyanyelvi szinten (a magyar mellett angolul, németül és franciául), úgyhogy készítettem egy show reelt (bemutatkozó anyag, kvázi a színész portfóliója - a szerk.), amelyet szétküldtem különböző castingügynökségeknek. Így hozta a sors a Borgias-t, de több német produkciót, Jean-Claude Van Damme új filmjét és reményeim szerint a Szellemlovas 2-t is" - meséli Árpa arról, hogy miként került a sorozatba.

A színésszé lett tévés az egy hét alatt két alkalommal találkozott Jeremy Ironsszal: "Sajnos nem volt közös jelenetünk, de találkoztam vele kétszer, egyszer a helyszínen, egyszer pedig az éjszakai életben. Azt kell, hogy mondjam, ahhoz képest, hogy nem ő a legfiatalabb csődör az istállóban, nagyon élvezi az életét. A kora ellenére is úgy él, mint egy huszonkét éves, szingli egyetemista, szereti a bulit, szeret táncolni, szereti a szép csajokat - mindkétszer, amikor találkoztunk, volt az oldalán egy vagy két szép nő. Ő egyébként az egyik kedvenc filmem, a Végzet főszereplője, és az ottani alakításához gratuláltam is neki: ahogy reagált, az igen ritka a hollywoodi sztároknál, látszott ugyanis rajta, hogy őszintén örül a dicséretnek, nem csak a megjátszott sablonmosolyt dobja fel egy olyan mondatra, amelyet már ezerszer hallott. Borzasztóan emberi, nem nagyon vannak sztárallűrjei, testőrt sem láttam a környékén, és tényleg baromira élvezi az életét."

A Borgias első két epizódját egy hasonlóan jó nevű, szintén Oscar-díjas filmes szakember, Neil Jordan (Síró játék, Michael Collins, Reggeli a Plútón) rendezi, így Árpának vele is volt kapcsolata: "Az első forgatási napon, amikor először kimentem Etyekre, borzasztóan rosszkedvűnek tűnt. Kérdeztem a rendezőasszisztenstől, akivel jóban lettem, hogy 'Ma rossz napja van?', ő pedig azt válaszolta, hogy 'Nem, ma kifejezetten jó napja van'. Ő egy magának való figura, mosolyogni is alig láttam, jókedvűnek meg szinte egyáltalán nem. Kicsit olyan benyomást keltett bennem, mint egy király, akinek borzasztó nagy terhek vannak a vállán, az országát éppen minden oldalról támadják. Ott van persze benne a szaktudás, a szeme és a rendezői instrukciói sok mindent elárulnak, de így is leginkább csak a saját cipőjét nézte. De mindenki azt mondta, aki korábbról ismerte őt, hogy ez normális, ez az ő energiája".

"Akivel közös jelenetem volt, az Sean Harris, egy nagyon gonosz arcú - és szintén magának való - ember, ő alakítja Michelettót. És a feltörekvő kanadai színésszel, Francois Arnaud-val is találkoztam, aki Cesare Borgiát játssza. Ő szerintem borzasztóan tehetséges, de mindegyik angol vagy kanadai, akit láttam, nagyon jó színész: hiába csak huszon-valahány évesek, közülük néhányon annyira látszik, hogy a szívét és vérét adja ezért a szakmáért" - méltatja Árpa alkalmi kollégáit.

A (német) tévéfilmek gyártásával is foglalkozó Árpa szerint a Borgias-t össze sem lehet hasonlítani a magyar produkciókkal, még úgy sem, hogy a stáb nyolcvan százaléka - a rendezőt, rendezőasszisztenst, vezető operatőrt és hasonló kulcsembereket kivéve - itt is magyar volt. "A cég, amely ezt gyártja, szinte csak gigaprodukciókat készít, és ez érezhető is. Itt aztán tényleg minden percre pontosan történik, de ha mégsem, akkor azt is előre tudják, hogy pontosan kilencven percet fognak csúszni. Hatalmas lakókocsik, rengeteg asszisztens és pontos szervezés jellemzi a produkciót, és láttam néhány olyan eszközt is, amit forgatáson eddig még nem: volt például olyan, amely kifejezetten a CGI világítások legyártására szolgált, ami miatt szépen csillognak, mondjuk, a kardok" - meséli.

A Borgias-t 2011-ben mutatják be az Egyesült Államokban.