Támogatás az 1993 előtt felvett lakáshitelek törlesztéséhez

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A 66/2001. (IV. 20.) Korm. rendelet szerint a támogatás célja a lakáscélú hitelhátralék felhalmozása miatt eladósodott és ennek következtében a lakhatás biztonságának elvesztésével fenyegetett adósok fizetőképességének javítása, helyreállítása, lakástulalajdonuk megőrzésének elősegítése.

A jogszabály alapján

  • kamatteher-mentesítő támogatás,
  • kamatteher-mentesítő és tőketörlesztési támogatás, valamint
  • hátralékmérséklési támogatás

folyósítható.

Kamatteher-mentesítő támogatás annak (a jogszabályban meghatározott egyéb feltételeknek is megfelelő) adósnak adható, aki

  • vállalja a teljes tőkehátralék egyöszegben történő kifizetését, vagy l
  • egalább 25%-ának egyösszegeben való megfizetését és a fennmaradó hátralék egy éves futamidő alatti, havi egyenlő részletekben történő kamatmentes megfizetését, vagy
  • legfeljebb tízéves futamidő alatti megfizetését a jelenleg érvényes kamatfeltételek szerint

és a vállalt feltételeknek megfelelően szerződést köt az OTP Bankkal.

Ha az adós családjában olyan közeli hozzátartozó él, aki után kiegészítő családi pótlékot folyósítanak, a kamatteher-mentesítési támogatáson túlmenően gyermekenként 50 000 forint, de a tőkehátralék 50%-át meg nem haladó mértékű tőketörlesztési támogatás is megilleti, feltéve, ha vállalja a fennmaradó tőkehátralék legfeljebb 10 éves futamidő alatti megfizetését a jelenleg érvényes kamatfeltételek szerint.

Hátralékmentesítési támogatásban az az adós részesíthető, aki vállalja a támogatás igénybevétele után fennmaradó teljes hátralék egyösszegű megfizetését vagy a hitelszerződés felmondása előtt a számlájára vonatkozó kamatfeltételek szerinti megfizetését, legfeljebb az eredeti futamidő tíz éves meghosszabbítása mellett. A támogatás nem haladhatja meg a hátralék 50 %-át, ha pedig a családban olyan közeli hozzátartozó él, aki után kiegészítő családi pótlékot folyósítanak, akkor a hátralék 70%-áig terjedhet.

A kérelmeket a hitelszerződésből eredően jelzálogjoggal terhelt ingatlan fekvése szerinti önkormányzat jegyzőjénél kell benyújtani, a rendelet mellékletében meghatározott formanyomtatványokon. A jegyző a szociális és családügádügyi miniszterhez továbbítja a kérelmeket. Fontos tudnivaló, hogy az 1989. január 1-je és 1993. december 31-e között megkötött hitelszerződések esetén a benyújtási határidő 2001. május 31., míg az 1988. december 31-e előtt kötött hitelszerződésekre vonatkozóan 2001. július 15. A határidő után érkezett kérelmeket elutasítják, ugyanis a határidő jogvesztő. A támogatásokat nem az adósnak folyósítják, hanem a szerződés megkötésének igazolását követően közvetlenül az OTP-nek utalják át.