Hozzávalók:
1 kg mélyhűtött szépia vagy bébi polip, 10 db olívaolajban eltett naponszárított paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 2 ág oregánó, darált bors, só, fél citrom leve.
Elkészítés:
A mélyhűtött szépiák már konyhai használatra fel vannak dolgozva. Ha frissen vásároljuk meg akkor a belsejében lévő ovális tálszerű maradványt szedjük ki, mossuk meg jól hideg vízben, majd csepegtetőedényben csepegtessük le jól.
Tegyük a naponszárított paradicsomokat egy konyhai gyorsvágó gépbe, adjuk hozzá a fokhagymát, és az oregánóleveleket. Daráljunk rá borsot, csorgassunk rá a paradicsom olajából, öntsük hozzá a citromlevet és enyhén sózzuk meg. kapcsoljuk be a gépet, és pépesítjük össze.
Tegyük a lecsepegtetett szépiákat egy nagy tálba, kanalazzuk rá a paradicsomos fűszerkrémet, majd az egészet jó alaposan keverjük össze. tegyük hűtőszekrénybe, és hagyjuk állni legalább egy órán keresztül.
Fogjunk össze két darab fém nyársat, és húzzuk rá a befűszerezett szépiákat. Két nyársat kell használni, mert ha csak egyre fűzzük, nem tudjuk majd megfordítani. A tálba maradt kevéske fűszerkrémet kenjük még rá a felfűzött szépiákra.
Tegyük a szépianyársakat a grillsütő rácsaira, és mindkét oldalát süssük ropogós pirosra.
Köretnek hozzá rozmaringgal megsütött apróburgonyát készítsünk.