Grillezett zöldkagyló

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 kg héjas zöldkagyló (használhatunk mélyhűtött félhéjas zöldkagylót is), 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, 3 evőkanál bazsalikom pesto, darált bors, 3 evőkanál reszelt parmezán sajt.

Elkészítése:
Tegyük a friss kagylókat a mosogatóba, és engedjünk rá hideg vizet, majd tiszta körömkefével dörzsöljük ás a külső felületét, majd mossuk meg alaposan. Csepegtessük le, majd éles késsel távolítsuk el a kagyló egyik héját.

Tegyük a felezett kagylókat összecsukható grillrácsra a kagyló húsával felfelé. Kanalazzuk a bazsalikom pestot egy kis tálba, kanalazzuk hozzá a lereszelt fokhagymát, hígítsuk fel pár evőkanálnyi olívaolajjal, majd jól keverjük össze.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Tegyünk mindegyik kagylóhúsra a fűszeres krémből, daráljunk rá borsot, és szórjuk meg reszelt parmezánnal. Zárjuk be a grillrácsot, majd tegyük a kagylóhússal felfelé faszénparázsra. Süssük az egyik oldalát pár percig, míg a kagylóhéjban lévő fűszeres lé nem kezd pirulni, utána óvatosan fordítsuk meg.

Vigyázzunk, ha nem zár jól a rács, könnyen kieshetnek a kagylók. Süssük még további pár percig, utána azonnal tálaljuk, pár csepp citromlével megcsepegtetve fogyasszuk el.
Ha nincs grillrácsunk, akkor egyesével is feltehetjük a grillsütő rácsaira.