Sztárdiéták, diétasztárok

Vágólapra másolva!
Hollywoodban soha nem lehetsz elég karcsú, vagy elég gazdag - tartja a mondás. A hírességek mindent megtesznek azért, hogy alakjukat megőrizzék, vagy épp visszanyerjék ifjúkori vonalaokat - szerencsére, nem csak az egészségtelen, gyors, de tartós eredményt egyáltalán nem ígérő divatdiétáknak vannak követőik: a legtöbb sztár - csakúgy, mint a dietetikus szakemberek - a teljes életmódváltásra esküszik.
Vágólapra másolva!

Madonna ajánlásával: makrobiotika

Az amerikai énekesnő közel 50 évesen is irigylésre méltó alakkal rendelkezik - természetesen, ezt nem a rengeteg sportnak, a jógának és a plasztikai sebészeknek is köszönheti: ő már hosszú évek óta a makrobiotikus étrendet követi. Ennek lényege, hogy az étrendben, amely alapvetően vegetáriánus elvekre épül, meglegyen a jin és a jang egyensúlya, és az étkezéseket e harmóniaszerint állítsuk össze: egy-egy étkezésen belül mind az öt ízből (savanyú, keserű, sós, csípős, édes) együnk, és mind az öt elem (azaz a tűz, a víz, a föld, a fa és a fém) szerepeljen a tányérunkon - ha máshogy nem, az ezeket jelképező színekkel - vagyis piros, kék, sárga, zöld és fehér színű ételekkel - képviseltessék magukat.

Mit lehet és mit nem?
A hagyományos makrobiotikus étrend legnagyobb részben teljes értékű gabonafélékből, csírákból, zöldségekből, és hüvelyesekből áll, ezt levesekkel (elsősorban misóval) és tengeri algákkal is ki lehet egészíteni. Gyümölcsöket, állati eredetű fehérjéket, fűszereket és édesítőszereket csak mérsékelten fogyasszunk. A makrobiotika szakértői szerint érdemes azoknak az ételeknek a fogyasztását a minimumra csökkentetni, vagy teljesen elhagyni, amelyek "túlstimulálják" a szervezetet; ilyen a finomított cukor, az alkohol, a kávé, a csokoládé, a túlságosan erős és csípős fűszerek, valamint a tartósítószerrel és adalékanyagokkal teli ételek.

Forrás: Getty Images


Várható eredmények
A makrobiotikának nem a súlyvesztés az elsődleges célja, sokkal inkább a test egyensúlyának megteremtése. A plusz kilók - az internetes fórumokon olvasható beszámolók szerint - azonban szinte heteken belül elolvadnak, és az eredményt (mivel a módszer az életmódváltásra épül) sokáig meg is lehet tartani.

Pro...
A sok természetes, nem feldolgozott étel, a zöldségek és rostok és a kevés zsiradék mindenképpen jót tesz a szervezetnek.

...és kontra
A rosszul összeállított makrobiotikus étrend tápanyaghiányos állapothoz vezethet: elsősorban vas- és kalciumhiány léphet fel.

Heidi Klum ajánlásával: három órás diéta

A topmodell, második gyermeke születése után hat héttel már fellépett a Victoria's Secret fehérnemű divatbemutatóján: alakján nyoma sem volt a terhességnek és a szülésnek. gyors és tartós sikerét Jorge Cruise fitnesz-szakértő diétájának (meg persze a napi több órás edzésnek) köszönheti: a három órás diéta szabályai szerint az ébren töltött időszak alatt, minden harmadik órában enni kell valamit - igaz, nem túl nagy mennyiségben. Ez segít a vércukor-szint egyensúlyban tartásában, és kikapcsolja a szervezet "koplalómechanizmusát" is, így nem kezdünk el raktározni, és az anyagcserénk sem lassul le.

Mit lehet és mit nem?
A három órás diátában nincsenek rossz vagy jó ételek, csak rossz vagy jó adagok, illetve rossz vagy jó időzítés. A diéta lényege, hogy három óránként együnk valamit (ez három főétkezést, két nasst és egy "kényeztetést" jelent); a főétkezéseket úgy kell összeállítani, hogy 400-400 kalóriásak legyenek, a nass 100 kalória, a kényeztető finomság pedig 50.
A megfelelő adag és arány: a tányér felét zöldségek töltsék ki, egy adag fehérje (pl. grillezett csirkemell) akkora legyen, mint egy kártyapakli, egy adag szénhidrát (pl. héjában sült krumpli) pedig akkora, mint egy rubik-kocka.

Forrás: Getty Images


Várható eredmények
A diéta kitalálójának honlapján olvasható sikersztorik szereplői akár 5-6 kilót is fogytak, két hét alatt. Jorge Cruise szerint heti 1-1,5 kilót lehet vele fogyni, és a has is sokkal laposabb lesz, már az első napok után.

Pro és kontra
A diéta elég kiegyensúlyozott, változatos, és nem is túl szigorú.Akik csak most ismerkednek a fogyókúrázással, vagy nem tudják betartani a sok korlátozást, azoknak nagyon jó lehet - mindössze akkor kell tudni megálljt parancsolni maguknak, amikor az ínycsiklandó falatok kiporciózásáról van szó.

Jennifer Aniston ajánlásával: a Zónadiéta

A Jóbarátok című sorozat egyik főszereplőnőjének komoly súlyfeleslege volt, mikor élete első komolyabb szerepét megkapta, és csak úgy írták vele alá a szerződést, ha legalább tíz kilótól megszabadul. A hízásra hajlamos Aniston a szénhidrátszegény diéták egyik legfőbb rajongója, és évek óta a Zóna diéta étrendjét követi. A Zóna alapelve szerint az ideális tápanyag összetétel: 40% szénhidrát, 30% zsír és 30% fehérje; minden egyes étkezést ez alapján kell összeállítani. Dr. Barry Sears, a diéta kitalálója szerint az arányok biztosítják a szervezet tápanyag-egyensúlyát, és folyamatos "zsírégető-üzemmódban" (a szervezet inzulinszintje egy bizonyos "zónán" belül marad és nem ingadozik) tartják a szervezetet; ráadásul ez az étrend segíthet több krónikus betegség (cukorbetegség, szívbetegségek) elleni küzdelemben is.

Mit lehet és mit nem?
A diéta alapja, hogy az előírt arányokat (40-30-30) minden étkezésnél be kell tartani. Emellett a kalóriabevitelre is oda kell figyelni. A szénhidrátok közül a lassabban lebomló változatokat érdemes előnyben részesíteni (zöldégek, gyümölcsök), a fehér lisztből készült termékeket és a cukrot kerülni kell. A fehérjeforrások közül válasszuk a soványakat : csirke- és pulykamell, sovány vörös hús, hal, tofu. A zsíroknál a telítetlen szírsavakban gazdag változatokat (pl. olíva- és kukoricaolaj) ajánlják a Zóna szakértői.

Forrás: Getty Images


Várható eredmények
A diéta rajongói szerint egy hét alatt akár 4 kilótól is meg lehet szabadulni, és olyan beszámolókat is lehet olvasni az internetes fórumokon, hogy valaki 35 kilótól szabadult meg a Zóna diéta segítségével.

Pro...
A fogyás ugyan nem túl gyors, de egyenletes, látványos, és könnyen megtartható az eredmény.

...és kontra
A diéta kritikusai szerint a Zóna túl bonyolult, túl sokat kell méricskélni benne, és időnként a kalóriatartalma is túl alacsony lehet (hiszen mindenből a legsoványabbat kell választani). A kevés szénhidrát nem mindig biztosít elegendő energiát egy-egy aktívabb fogyókúrázónak, a magas zsír- és fehérjetartalom pedig betegségekhez is vezethet.

Renée Zellweger ajánlásával: Atkins-diéta

Az amerikai színésznő a Bridget Jones naplója című filmhez több, mint tíz kilót hízott, majd gyorsan le is adta a felesleget: az Oscar-díjas híresség a szénhidrátszegény diéták "királyára", az Atkinsra esküszik. A napi bevitt energia optimális megoszlása Dr. Atkins diétája szerint: 15-20% szénhidrát, 44-45% zsír és 40% fehérje. Elmélete szerint, ha sok szénhidrátot eszünk, megnő az inzulintermelésünk, és ettől még inkább éhesek leszünk, majd hízni fogunk. Ha kevés szénhidrátot eszünk, ez a folyamat nem jön létre. A diéta négy szakaszból áll: a szinte teljes szénhidrát-megvonástól a viszonylag kiegyensúlyozott életmód-programig.

Mit lehet és mit nem?
Az étrend a húsevőknek kedvez igazán: megengedett minden hús és fehérje - csirke, pulyka, sertés, marha, kolbász, sonka, sajt, még a tejszínhab, sőt, a szalonna is -, viszont tiltott a diéta első szakaszában a legtöbb zöldség, az összes gyümölcs, a gabonafélék, a tészta és a kenyér. Egyáltalán nem lehet édességet, cukrot, csokit fogyasztani - szerencsére, sok helyen lehet már kapni alacsony szénhidrát-tartalmú "helyettesítőket", de ezek általában drágák és csak korlátozott mértékben fogyaszthatók.

Forrás: Getty Images


Várható eredmények
Az első két hétben akár 8-10 kilótól is meg lehet szabadulni, és hosszú távon is az egyik legeredményesebb program - volt, aki 100 kilót fogyott dr. Atkins étrendjének a segítségével, másfél év alatt.

Pro és kontra
Atkins diétáját folyamatosan rengeteg kritika éri, mondván, hogy hosszú távon káros az egészségre, és szívbetegségekhez vezet. A magas fehérjebevitel ugyanis megterheli a vesét, megemeli a vér húgysav- és koleszterinértékét, emellett a táplálkozás rost- és vitaminhiányos. A koleszterinben gazdag étrend miatt megemelkedik a vérnyomás, így nem csoda, ha megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye. Ugyanakkor rajongóinak száma alig csökken, hiszen gyors és látványos eredményekkel kecsegtet.