Szabadtéri szendvicsezés

Vágólapra másolva!
Bár a klasszikus, "filmbe illő" piknikhez kockás pléd, elegáns kosár, üvegpoharak és brit főúri akcentus kell, még akkor is érdemes kipróbálni a szabadtéren, csomagból való falatozást, ha valamelyik hiányzik. A piknik mindig nagyszerű szórakozás, kicsinek és nagynak egyaránt, különösen akkor, ha nem csinálunk a kelleténél nagyobb ügyet belőle.
Vágólapra másolva!

A piknik az egyik leghangulatosabb, legélvezetesebb szabadtéri elfoglaltság lehet, kicsiknek és nagyoknak egyaránt: kellemes környezetben (például egy parkban, folyó- vagy tóparton, esetleg egy szép, csöndes erdei tisztáson), jó társasággal (hiszen a piknikre sok embert meg lehet hívni), finom ételek és italok mellett tölthetjük az időt. A piknikezés mindemellett viszonylag egyszerű, és ha több család összefog, akkor meglepően olcsó is lehet.

Visszaszámolás a piknikig - előkészületek

Jó előre szervezzük meg, hogy kikkel, hová és mikor szeretnénk menni: nézzünk körül a kirándulóhelyek között, találjunk esetleg valamilyen témát az eseménynek (pl. keleties, angol vagy "parasztos" pikniket is szervezhetünk; csak megfelelően kell összeválogatni hozzá az ételeket), és döntsük el, ki mivel járul hozzá a közös eszegetéshez: ki hozza a sültet, a salátát, az italokat, és ki lesz az, aki esetleg játékokkal vagy zeneszerszámmal segíti a kikapcsolódást.

A piknikkosár hangulatos és praktikus, ám - különösen, ha hosszabb útra készülünk - érdemes beszerezni egy hűtőtáskát is. Ehhez a jégakkukat már előző nap este tegyük a fagyasztóládába, hogy jéggé tudjon dermedni. A kirándulásra szánt italokat is tegyük be hűtőbe az indulás előtti este, hogy legyen elég idejük áthűlni. A legtöbb ételt előző napon érdemes elkészíteni: a sülteknek egyáltalán nem árt, ha egy éjszakát a hűtőszekrényben töltenek, és a sütemények sem veszítenek élvezeti értékükből néhány óra alatt.

Étkek a kosárból

A sikeres piknik legfőbb titka, hogy egyszerű ételekkel kápráztatjuk el a meghívottakat: hagyjunk otthon mindent, ami túlságosan bonyolult, amit nehéz szállítani, amihez túlságosan sok evő-, vágó-, szétszedő-eszköz kell, illetve, ami könnyen romlik. A sültek, a grillezett vagy rántott csirke, a fűszeresen megsütött csirkeszárny, az egyben sült vagy főtt sonka mind nagyszerűek piknik-főfogásnak. Vegetáriánusoknak nagyon jó választás lehet a sajt vagy a zöldségropogós. Édesszájúak sűrűbb lekvárt is vihetnek maguknak, a kenyér tetejére - praktikus, ha az egy-két adagos, műanyag donozos változatot csomaguljuk be, ez ugyanis nem törhet el.

A vastagabb csíkokra vágott zöldségek - sárgarépa, zeller, uborka, karalábé -, különböző mártásokkal, dipekkel, humusszal, de akár önmagukban is, rágcsálnivalónak tökéletesen megfelelnek. A színes zöldségeket otthon tisztítsuk meg, daraboljuk fel és tegyük jól záródó dobozba.

A hatalmas adagok helyett inkább csináljuk falatkákat (pl. egybesütött fasírt helyett apró fasírtgolyókat, akár szójából készültet is.) - így mindenki sokfélét megkóstolhat, anélkül, hogy eltelne, ráadásul a szeleteléssel és a tálalással sem kell annyit bajlódni.

A klasszikus piknikfogás a szendvics: próbáljunk ki többféle kenyeret és felvágottat, elsősorban sonkaféléket vagy szalámikat. A szendvicset dobjuk fel sajttal, de a lédús zöldségeket (paradicsom) hagyjuk ki belőle, mert eláztathatják a kenyeret. Kenyérből a magos zsemléktől a bagettig bármit kipróbálhatunk (ami nem morzsálódik), az újdonságok kedvelői pedig vigyenek magukkal pitát, tortillát vagy más lapos kenyeret.

Forrás: [origo]


Ne feledkezzünk meg az italokról: a termoszok nagyszerű szolgálatot tehetnek, ha forró kávéra vágyunk - de a melegben nagy sikere lehet a jeges-hűvös kávénak, vagy a behűtött teának is. Vigyünk magunkkal házi készítésű limonádét, bodzaszörpöt vagy jégbe hűtött gyümölcsteát és ásványvizet. A felnőttek biztosan örömmel fogadnak egy-egy pohár könnyű fehérbort vagy rozét is.

Egy jól záródó dobozban vigyünk magunkkal különböző savanyúságokat és zöldségeket: apró csemegeuborkát, kovászos uborkát vagy koktélparadicsomot. A salátákat otthon is összekeverhetjük, de lehetőség szerint ne tegyük rá előre az öntetet, mert túl "szottyos" lesz, levet ereszt, mire a piknik helyszínére érünk. A szószokat, önteteket inkább vigyük magunkkal jól záródó üvegcsébe.