Hummusz

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
15 dkg száraz csicseriborsó, fél teáskanál őrölt római kömény, fél citrom leve, ízlés szerint chili paprika, 1 dl extra szűz olívaolaj, 2 szál újhagyma, 1 szál új sárgarépa, só, darált bors,

Elkészítése:
A csicseriborsót mossuk meg hideg vízben, majd tegyük egy tálba, öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje és hagyjuk állni legalább egy éjszakán keresztül.

Tegyük a beáztatott borsót egy szűrőedénybe, és folyó vízzel mossuk meg. Öntsük egy lábasba, engedjük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd tegyük fel főni. Ízesítsük sóval, és lefedve főzzük körülbelül 35-40 percen keresztül, míg a borsószemek megpuhulnak. Ha elkészült vegyük le a tűzről, és a levével együtt hagyjuk kissé kihűlni.

Míg a csicseriborsó rotyog, egy kis serpenyőben forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük bele a felszeletelt újhagymát és a sárgarépát. Szórjuk rá az őrölt római köményt, és addig pároljuk, míg a répa puha nem lesz.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Szűrjük le a megfőzött csicseriborsót, a főzőlevéből fogjunk fel egy edénybe. Tegyük a borsószemeket egy konyha gyorsvágó gépbe, daráljunk rá borsot, karikázzunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű chili paprikát, majd ízesítsük kevés sóval és citromlével. Tegyük hozzá a megpárolt újhagymát és sárgarépát.

Kapcsoljuk be a gyorsvágó gépet, pépesítsük, majd csorgassunk hozzá az olívaolajat, pár perc után hígítsuk fel a borsó főzőlevével.

Tálaljuk üvegtálkákba, melléje pitakenyeret vagy pirítóst kínáljunk. Elkészíthetjük kedvünk szerint többféle sült zöldséggel is.