Cseresznyés sütemény

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 adag omlóstészta, 10 dkg vaj, 10 dkg barnacukor, 1 db tojás, 1 evőkanál étkezési keményítő, 5 dkg darált mandula, 5 dkg darált dió, 5 dkg kókuszreszelék, 5 evőkanál málna, cseresznye vagy szilvalekvár, cseresznyeszemek a tetejére, csipetnyi só

Elkészítése:
Az omlóstésztához tegyünk 20 dkg lisztet egy keverőtálba, adjunk hozzá 15 dkg felszeletelt, jéghideg vajat és egy csipetnyi sót. Kezünkkel jól morzsoljuk szét, majd öntsünk hozzá egy deci hideg vizet. Gyúrjuk össze, és pihentessük hűtőben pár órán keresztül.

Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát fél centi vékonyságúra, majd béleljünk ki vele egy vajjal megkent és liszttel meghintett, 18x27 centi átmérőjű tepsit. Egyengessük el benne a tésztát, majd a felesleget vágjuk le késsel, úgy, hogy a széleinél maradjon körülbelül másfél centis perem.

A töltelékhez tegyük egy keverőtálba a szobahőmérsékletű vajat, szórjuk rá a cukrot és a sót, majd elektromos habverővel keverjük öt percig, míg habos nem lesz. Üssük hozzá az egész tojást, keverjük még egy percig, majd dolgozzuk bele a darált diót, a mandulát, a keményítőt és a kókuszreszeléket is.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Kenjük meg a lekvárral a tepsiben lévő tészta felüléltét, majd kanalazzuk rá a tölteléket. Nedves kanállal egyengessük el simára a tetejét, utána nyomkodjuk bele a cseresznyeszemeket.

Tegyük előmelegített sütőbe, ahol 150 fokon körülbelül 40-45 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk egyforma kockákra, tetejét porcukorral hintsük meg.