Bárányborda lencsesalátával

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
60-80 dkg csontos bárányborda, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 ág friss rozmaring, darált bors, 4 ág friss levendulavirág

A salátához: 1 db póréhagyma, 30 dkg lencse, fél citrom leve, 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 evőkanál olívaolaj, 3-4 ág mentalevél, 1 db cukkini, 2 gerezd fokhagyma, só, darált bors

Elkészítése:
Csorgassuk meg olívaolajjal a báránybordát, daráljunk rá borsot, enyhén sózzuk meg, és dörzsöljük bele az összezúzott fokhagymát, és az apró darabokra összevágott rozmaringot.

Fedjük le fóliával, és legalább fél napra vagy egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a húst.

A salátához mossuk meg a lencsét, (hamarabb elkészül ha előző nap hideg vízbe beáztatjuk), majd tegyük egy lábasba, öntsük fel vízzel, ízesítsük sóval és főzzük puhára. Vigyázzunk ne főzzük szét a szemeket. Ha megpuhult, várjunk míg kissé kihűl, majd szűrjük le alaposan.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, majd tegyük bele az összevágott fokhagymát, a felkarikázott pórét, és a falatnyi darabokra felvágott cukkinit. Állandóan kevergetve, közepes hőmérsékleten pároljuk puhára, ha elkészült tegyük a megfőzött lencséhez.

Ízesítsük a lencsét sóval, citromlével, összetépkedett petrezselyem- és mentalevéllel, daráljunk rá borsot, és pár evőkanál olívaolajat csorgassunk rá, majd óvatosan keverjük össze.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A bordákhoz forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd tegyük bele a befűszerezett húst. Mindkét oldalát erős lángon pirítsuk meg, majd tegyük azonnal forró 180 fokos sütőbe. A sütőben fejezzük be a sütést 15-20 perc alatt, attól függően, mennyire szeretnénk átsütni a báránypecsenyét. A legfinomabb, ha közepesen sül át, ekkor a hús szép szaftos és rózsaszín.

Ha elkészült, a bordacsontok mentén szeleteljük fel, köretnek mellé lencsesalátát tálaljunk.