Vágólapra másolva!
Idén nyáron, ha cipőről van szó, minden ér: lehet balerina, flip-flop, galdiátor, platform, telitalpú, tűsarkú fatalpú vagy fröccsöntött klumpa, ezen felül pöttyös, csíkos, kisvirágos, metálfényű vagy matt; vászon, lakkbőr vagy műanyag. De, hogy e végtelennek tűnő felhozatalból melyik modell vállalható a munkahelyünkön, egy koktélpartin, vagy idén már a strandon sem; s hogy emelett, hosszú távon viselve, melyik nem okoz egészségkárosodást, ránézésre nem könnyű eldönteni. Segítünk.
Vágólapra másolva!

Amit először is leszögezhetünk: természetesen a cipőknél - akárcsak a ruhák és egyéb kiegészítők esetében - sincs új a Nap alatt. A cipődivat is visszatérő motívumokkal operál, legfeljebb színben, anyagban és kissé a formában van némi változtatás. Ez persze már éppen elég motiváló erő ahhoz, hogy - ha követni akarjuk a legújabb trendeket - szezonról szezonra új darabokat szerezzünk be. De vajon melyik fazon, milyen alkalomhoz illik, vagy illik-e még emberek közé menni benne egyáltalán; s melyik az, amelyik amellett, hogy roppant trendi, a lábunkat és a gerincünket is kíméli? Leitner Rita stylist, Vágó Réka cipőtervező és Dr. Besze Tibor, ortopéd és traumatológus segít ennek eldöntésében. Cipőmustra, fazonról-fazonra.

A flip-flop, avagy a tangapapucs

Mint minden lábbeli, ez is köthető valamelyik sportirányzathoz: a tengerparti sportok, elsősorban a szörfözők viselete volt ez, ami aztán divatba jött a városban is. Az alapmodell kaucsukból készült és tökéletesen alkalmas volt arra, hogy vizes, kissé nedves lábbal az ember felkapja, vagy esetleg abban csattogjon be a tengerbe a part talpat szúró köves, tengerisünös részein. Az elmúlt évek nagy divatja volt ez a városban, a munka- és a szórakozóhelyeken egyaránt, nem véletlen, hogy készült belőle a szivárvány minden színében, sokféle anyagból, ilyen-olyan díszítéssel számtalan variáció. Természetesen a kínai cipőgyártók is lecsaptak a formára, s ennek megfelelően megjelentek az egynyaras változatok is igen olcsón, műanyagból vagy bambusztalppal, de még ezt is felül tudta múlni a hipermárketek néhányszázas ajánlata.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A cipőmustra folytatódik itt!


A stylist véleménye:

A cipőtervező véleménye: A flip-flop viseletet - feltéve ha gumiból van - jól hordható kényelmes papucs, hiszen jó a szellőzése és mivel szivacsos a talpa, kíméli a lábat.

A gladiátorcipő és a saru

A vízpartra visszaszoruló flip-flopot váltja a városban, a nemrég hódító újtára indult, ókort idéző saru és annak minden változata - az egyszerű kis szandáloktól, egészen a vádli közepéig felfűzött gladiátor cipőig. Ennek lényege a lapos bőrtalp, sok-sok pánttal, ami csatokkal, hevederekkel, vagy egyszerű masnival rögzíthető. Az új, kényelmes dizájn szellős viseletet, valószínűleg a közönség is hamar megszereti - ebben a stylist és a cipőtervező is egyetértenek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A cipőmustra folytatódik itt!



Az ortopéd orvos véleménye: Az ember lába alapvetően mezítláb járásra lett kitalálva, ezért aztán nem az a probléma, ha egy cipő, vagy papucs túlságosan lapos, hanem ha kemény. Nem az aszfalt, a parketta vagy a járólap a természetes a láb számára, hanem a rugalmasabb talaj, mint például a füves, földes, homokos közeg, tehát ahol a láb meg tud kapaszkodni. A probléma az, hogy a legtöbb cipő talpa rugalmatlan, ezért nincsen meg benne a csillapítás, ami elnyelné azokat a rezgéseket, amiket járás közben elszenved a láb. Ezért rossz, ha a saru, vagy papucs vékony talpa túlságosan kemény anyagból van, mert olyan, mintha egész nap a betonon járkálnánk.

Gumiklumpa

Na, ez az a cipő, amit komoly viszolygással fogadtak a világon mindenhol - majd világ kedvence vált belőle. Lyukacsos, ormótlan, fröccsöntött gumiklumpa, ami mindehhez csakis feltűnő színekben kapható - akár párezer forintért is beszerezhető.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A cipőmustra folytatódik itt!



A stylist véleménye: A "kedves szörnyeteg" sztorija Amerikából indult. Eredetileg újrahasznosított anyagból készült a lábbeli, ami a természetvédők jelképévé vált, majd hátára kapta a divathullám és csináltak beach és city változatot is, sőt, Amerikában sokan még télen, zoknival is hordják. Különböző színekben kapható, kedves, színes, játékos klipszekkel díszíthető.

A cipődesigner véleménye: Ronda, de dizájn szempontból értékelhető a funkciója - de csak az eredeti Crocs márkájú gumiklumpát tudom hosszú távú viseletre ajánlani, mert arról biztosan tudható, hogy antibakteriális anyagból készült, és nem melegszik át, tehát nem izzad, nem gombásodik benne a láb.

Fapapucs, faszandál

Újra hódít a fatalpú klumpa, pedig csak néhány éve klaffoggott ki a divatból, máris itt van megint.

A stylist véleménye: Ez a Crocs-típusú papucsok miatt tudott újra előtérbe kerülni, annak leképzése, finomított változata. Tökéletesen alkalmas egész napos viseletre, hordható a városban, nadrággal, szoknyával egyaránt, és nagyon hálás érte a nem túl szép lábfej vagy köröm, hiszen diszkrét takarásban marad, mégis papucsban van.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A cipőmustra folytatódik itt!



A cipődesigner véleménye: Klumpában a "kevesebb több" jelmondat a nyerő. Nagyon stílusos kiegészítő a bőr felsőrésszel, fa talppal készült egyszerű, zárt orrú klumpa. Ciki viszont a strasszal itt ott kivert, virággal hímzett, illetve műanyagból előállított változata. Ennél a lábbelinél amúgy is nagyon fontos a lélegző anyag, hiszen valamelyest mégiscsak zárt.