Ebéd a strandon

Vágólapra másolva!
"És még Bambi is kapható..." -  énekelte a pancsoló kislány a strandról, jó pár évvel ezelőtt. Azóta, ha kátrányban gazdag Bambi már nem is, de sok más kellemes ízű ital és jó falat kínálja magát, hogy egy gyors ebére se kelljen hazaszaladni. A baj csak az, hogy a fürdőruhásoknak felszolgált hagyományos étkek nagyon hamar tesznek róla, hogy bele se férjünk a bikinibe. Strandkaják a lángostól a reformbüféig.
Vágólapra másolva!

A napfényben, ahol ínycsiklandó kalóriabombák kínálják magukat még a legelszántabb fogyókúrázók is hajlamosabbak elengedni magukat egy kicsit. Ezzel önmagában nincs is semmi baj. A probléma ott kezdődik, hogy - profi táplálkozási szakemberek szerint - egy átlagos nő energiaszükséglete 2000 kcal körül van, ennek nagy részét viszont inkább zöldségből, gyümölcsből, tejtermékből kellene bevinni, nem zsiradékból, és szénhidrátból - márpedig a lángos, gofri, fagyi és társai ebben erősek. Persze ettől még néhanapján meg lehet szegni a szigorú szabályokat. Felesleges bűntudatot érezni egy ebéd helyett bekapott hamburger miatt, hiszen ez igazán akkor válik károssá, és vezet elhízáshoz, ha napi rendszerességgel élünk ilyesmin.

A dietetikusok még egy fontos dologra felhívják a figyelmet: a nyári melegben, még a kiegyensúlyozott táplálkozásnál is fontosabb, hogy az ember legalább 1,5-2 l folyadékot megigyék. Tulajdonképpen ezen a területen lehet megspórolni a legtöbb kalóriát, ha ugyanis ezt a mennyiséget ásványvízből, és nem cukros üdítőből, sörből, vagy kisfröccsből visszük be, félig már nyert ügyünk van. Az alkoholos italokat egyébként is ajánlatos elkerülni, nem csak azért, mert balesetveszélyes spiccesen gyakorolni a fejesugrást, de azért is, mert az alkohol dehidratál, vagyis vizet von el, a meleg miatt egyébként is kiszáradó szervezetből.

Sajtos tejfölös ellenség - 188 kcal

Az első számú kedvenc, egy klasszikus nyári eledel a lángos. A bőséges zsiradékban kisütött ínyencséget többféle feltéttel kínálják, pedig "csak" sósan, fokhagymásan is elég sok, 188 kcal-t tartalmaz. Ráadásul egyetlen darabbal bőségesen bevisszük a napi zsiradék mennyiséget, márpedig az olaj csak külsőleg tesz jót az arcbőrnek, abból sem mindegyiknek. Szóval a lángos, legyen bármilyen finom kerülendő.

Mit lehet tenni, ha mégis megkívánjuk? Sajnos azzal sem spórolunk túl sok kalóriát, ha otthon készítjük el, arról nem is beszélve, hogy a lángos frissen a legfinomabb. Lehet viszont felezni, vagy negyedelni, ha egy nagyobb társaság sütteti magát a medence partján. A feltétekkel is érdemes csínján bánni: a tejföllel, sajttal tuningolt darabok még 100-150 kalóriával "megdobhatják" a bevitt mennyiséget. Ha viszont a sós variációt választjuk, a só vízmegkötő hatására kell vigyázni: a túl sós étrend, felelős lehet például a duzzadt szemhéjakért. Ha valaki végképp nem bírja megállni, akkor legalább mozogjon egy kicsit: egy óra mellúszással egy kb. 50 kilós nő nagyjából 220-250 kcal-t éget el, tehát egy lángosnyit mozog le.

Édes csábítások - 75 kcal - 220 kcal

Nem egyszerű ellenállni a palacsintának, vagy a gofrinak - különösen, mert az otthon kisütött darabok után, még elég sokáig érződik a lakásban az olajos buké - és sokan úgy gondolják, ilyenkor megspórolhatják a szagot, és a elkészítéssel járó macerát. Egy normál palacsintában végül is nincs is olyan nagyon sok kalória, 75 kcal-t tartalmaz. A baj viszont ugyanaz, mint a lángossal: a strand büfése valószínűleg jól megkeni a sütőt olajjal, hogy minél kevésbé süljön oda és szakadjon el a csintalan édesség. A gofri még durvább, kb. 220 kcal tartalmaz, igaz, kevésbé zsíros - erről a tejszínből készült csokihab gondoskodik.

Mit lehet tenni, ha mégis megkívánjuk? Az otthon elkészített darabokkal - ha valaki mégis bevállalja - lehet egy kicsit bűvészkedni. Egyrészt a kevesebb olajjal, de még inkább a tölteléken. Az ízes palacsinta helyett, (amelyet a strandon általában cukorban bővelkedő "gyümölcsízzel" kennek meg), vigyünk cukormentes lekvárral, vagy még inkább friss gyümölccsel töltöttet. A túros variációba kerülhet édesítőszerrel és igazi vaníliával ízesített töltelék, és a kakaósat is lehet "lightosítani", ha nem porcukorral kavarjuk.

A gofri-imádók is bütyköljenek otthon, a light összetevőkkel akár a 10-20%-kal is csökkenthetik az energiatartalmat. A tejszínhabot érdemes elfelejteni: megduplázza a bevitt kalória mennyiséget és a nagy melegben elég gyorsan romlik.

Palacsinta és gofri után is jól jön egy kis mozgás: egy fél óra tollassal kb. 250 kcal-t izzadhatunk le, és ebben még nincs benne a félresikerült ütéseket követő nevetés.

Jeges nyalánkságok - 130 kcal - 215 kcal

Csak a legkeményebb amazonok képesek megállni, hogy ne csábuljanak el egy gombóc fagyira, pláne, ha mellettük mindenki nyalakszik. A dilemma nagy: a gombócon nincs feltüntetve az energiatartalom, viszont hagyományosan kevesebb kalória van benne, mint a jégkrémben, aminek a csomagolásáról legalább kiderül, mekkora "bűnt" követ el a nassoló.

A gyümölcsös fagyikban (10 dkg-ban) 130, míg a csokis-vaníliás darabokban 180 kcal van, de ez csak nagy áltagban igaz. Ugyanennyi csokis jégrémmel 215, a vegyessel nagyjából 180 kcal-t lehet bevinni.

Mit lehet tenni, ha mégis megkívánjuk? Válasszunk "light" jégkrémet, ezek zsír, és cukortartalma csökkenet. Igaz, sokat így se nyerünk, de legalább az illúzió megvan. A gombóc-rajongók kérjenek olyan kelyhet, aminek az alapját a friss gyümölcs adja, és persze a tejszínhabot itt is hanyagolni kell. Jó trükk, ha viszünk a strandra gyümölcsöt, és abból lakmározunk, aki a gyereket is megkínálja vele, az a pénztárcáját is óvja, egy nagyobb őszibarack után ugyanis valószínű, kevesebb fagyit kíván, bár valószínűleg nem lehet megúszni, hogy ne sírjon ki egy tölcsérest.

Így viszont, ha már a gyerek miatt csábultunk magunk is nyalakodásra, vonjuk be a lemozgatásba is: egy fél óra foci a csemetével 230 kcal éget el.