Gyömbérpuding

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
20 dkg vaj, 3-4 evőkanálnyi, diónyi cukorszirupban eltett gyömbér, 5 evőkanál gyömbérszirup, 18 dkg barnacukor, 1 evőkanál melasz, 3 db tojás, 2 teáskanál őrölt gyömbér, 20 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor

A cukorszirupos gyömbér készítése: tegyünk fel 30-40 dkg cukrot egy lábasba, öntsünk rá 3-4 dl vizet, majd forraljuk addig, míg szirup sűrűségűre nem fő. Tegyük bele a meghámozott és kis kockákra felvágott friss gyömbért. Várjunk vele, míg kissé kihűl, majd tegyük az egészet befőttes üvegekbe, zárjuk le jól, és egy hetes érlelés után már fel is használhatjuk. A hűtőben jól lezárva sokáig eltartható.

A puding elkészítése: Kenjünk ki szobahőmérsékletű vajjal, és hintsünk meg liszttel 10-12 db pudingformát. Vágjuk a cukorszirupos gyömbért apró kockákra, majd tegyük a kikent formák aljára, és csorgassuk meg a gyömbéres sziruppal.

Tegyük egy keverőtálba a vajat, szórjuk rá a cukrot, a gyömbérport, és elektromos habverővel keverjük habosra. Keverjük hozzá a melaszt, majd üssük hozzá egyenként a tojásokat. Mindegyikkel jól keverjük össze, és kis adagokban dolgozzuk hozzá a sütőpor-liszt keveréket is.

Forrás: [origo]


Kanalazzuk a tésztát a formákba - de csak a háromnegyedéig megtöltve - majd tegyük egymás mellé egy tepsibe. Töltsünk a tepsibe annyi vizet, hogy félig ellepje a formákat, majd tegyük forró sütőbe, ahol 40-50 perc alatt 140-150 fokon készre sülnek.

Ha elkészült még melegen borítsuk ki a formából, tálaljuk tányérra, és mellé egy-egy gombóc fagylaltot kanalazzunk