Narancsszirupos sütemény

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
10 dkg búzaliszt, fél teáskanál sütőpor, 2 db narancs, 10 dkg vaj, 13 dkg porcukor, csipetnyi só, 2 db tojás, 1 tábla étcsokoládé, 25 dkg mascarpone sajt, 2 evőkanál tej

Elkészítése:
Tegyük a szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálba, adjunk hozzá hét dekányi porcukrot, csipetnyi sót, majd elektromos habverővel öt perc alatt keverjük habosra.

Egyenként tegyük hozzá a tojásokat, mindegyikkel jól keverjük össze, majd kis adagokban kanalazzuk bele a liszt és sütőpor keverékét, és az egyik narancs lereszelt héját. A tésztát jól dolgozzuk össze, majd öntsük egy körülbelül 20 centi átmérőjű kerek, peremes sütőformába.

Tegyük előmelegített sütőbe, és 150-160 fokon süssük 15-20 percen keresztül. Ha elkészült, hagyjuk kissé kihűlni, majd borítsuk ki a formából és nagy tányérra.

A narancssziruphoz reszeljük le a másik narancs héját is, és facsarjuk ki a narancsok levét. Öntsük egy kis lábasba, tegyünk hozzá négy dekányi porcukrot, és a reszelt narancshéjat. Kis lángon főzzük körülbelül 5-6 percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A mascarpone sajtot tegyük egy kis tálba, ízesítsük a maradék porcukorral, öntsük hozzá a tejet, tegyük hozzá a lereszelt étcsokoládét, majd keverjük habosra.

Kanalazzuk a narancsos szirupot a torta tetejére, várjuk meg míg beszívja, utána halmozzunk a csokoládés sajtkrémből a tetejére. Cseresznyéből, meggyből készült befőttel, vagy piros gyümölcsökből készített lekvárral dekoráljuk.