A tyúkanyó, az anyaoroszlán és a többiek

Vágólapra másolva!
Anyák, anyuk, mamik, anycikák, édesanyák, mamuskák, esetleg muterek - őket köszöntjük vasárnap. A köszöntés akkor is dukál, ha egyik-másik felmenő vielkedésével néha kellemetlen helyzetbe hozza vagy egyenesen az őrületbe kergeti a szeme fényét, s teszi mindezt személyiségétől függő, de rendszerint kifogyhatatlan eszköztárral. Anyatípus-karikatúrák a tyúkanyótól az anyaoroszlánon át a diktátorig.
Vágólapra másolva!

Tyúkanyók és anyaoroszlánok, kvázi barátnők és távmamik - vannak olyan anyák, akik néha túlzásba esnek, és ezzel megmosolyogtatják a környezetüket - igaz, a gyerekeik nem mindig tudnak őszintén nevetni. Alpár Zsuzsa gyermekpszichológus, aki az anya-típusokat segített elemezni, fontosnak tartja, hogy nem hisz az ilyesfajta skatulyákban, hiszen ezek nem vegytiszta csoportok, minden anyában előfordul mindegyik típusból valamennyi. Azt pedig, hogy milyen anyává válunk, az alaptermészetünkön kívül a szüleink is meghatározzák, sőt, más szülői minták is hathatnak a leendő anyákra.

"Amikor szülővé válunk, nagyon sok reflex kezd működni, így aztán hiába irigykedett valaki például a gyerekkori barátjának anyjára, hiába határozta el, hogy ő majd legalább ilyen 'jófej' lesz, ez valószínűleg nem fog sikerülni" - mondja a szakember.


Tyúkanyók

Miről lehet felismerni? Ő az, aki negyven fokban is sálat köt a csemete nyakába, aki a strandon még a kiskamaszt is gondosan bekenegeti napkrémmel, és aki a kétnapos osztálykirándulásra is komplett házipatikát csomagol. A túlféltő mami folyton retteg, rémeket lát, és nagyon nehéz vele megértetni, hogy az élet nem csapdákkal teli veszedelmes rengeteg, és a gyermekével is akkor tenne igazán jót, ha hagyná szaladgálni, elesni majd felállni, ahelyett, hogy azt szorgalmazza, hogy porontya a homokozóban ülve "szépen játsszon".

Tapasztalatok: Bélának túlféltő mamija volt, vagy ahogy a férfi fogalmaz, "erős hajlama volt az aggódásra". "Rengeteget cikiztek, amikor tizenévesen kötött kardigánban jelentem meg a diszkóban, mert anyám ehhez a feltételhez kötötte, hogy egyáltalán elmehessek. De életem egyik legnagyobb leszúrását sem egy iskolai egyes vagy egy lezúzott váza miatt kaptam: anya akkor kiabált a legjobban velem, amikor kiderült, hogy mosatlanul ettem meg egy almát."

Béla szerint benne nem hagyott maradandó nyomokat a szinte már nyomasztó törődés, "bár való igaz, hogy otthon mindent ijesztően tisztán tartok, és fertőtlenítek, a feleségem néha morog is, utálja, hogy sterilizált környezetben kell léteznie, sőt, szerinte hipochonder vagyok".

A pszichológus véleménye: a túlféltő mamival valóban az a gond, hogy hajlamos hipochondert nevelni a gyerekből, mert a figyelem sokszor az egészség kérdésére összpontosul. Az is igaz, hogy a túlféltett gyerek előbb utóbb fellázadhat, és elhajíthatja a sálat - néha pont akkor, amikor valóban indokolt lenne viselnie.

A túlféltő mami egyik válfaja, a tyúkanyó, aki még a felnőtt gyereket is naponta húslevessel látogatja, ha ágynak dönti a nátha, és ebben az sem akadályozza, hogy a szeme fényének addigra már felesége van, sőt: inkább neki is elmagyarázza, hogy tulajdonképpen milyen ápolást igényelne az a szegény gyerek.

Anyaoroszlánok

Miről lehet felismerni? Ha a gyereket senki sem bántja, akkor semmiről. Abban a pillanatban viszont, ahogy a kölköcskét - vélt vagy valós - atrocitás éri, az anyaoroszlán ott terem, és rendet tesz. Teljes mellszélességgel száll be a homokozói vitákba, még akkor is, ha a gyerek képes lenne megvédeni magát. Az anyaoroszlán a tanárok réme, rendszeresen bejár az iskolába, hogy a pedagógus tudomására hozza: gyermeke a legkülönb a világon, és még a tankönyvben sincs olyan szép, gyöngybetűs írás, mint az ő füzeteiben. Sajnos az anyaoroszlán hajlamos az aktuális szerelmeket is elkergetni, miután minden apró konfliktus esetén hatalmas vehemenciával támad gyermeke választottjára.

Tapasztalatok: Az anyaoroszlánnal kapcsolatban a felső tagozatos matematika tanárnőnek, Szabó Katalinnak is vannak tapasztalatai. "Soha nem fogom elfelejteni azt a mamát, aki halálosan komolyan be akarta bizonyítani, hogy 17+23=52. Egyszerűen nem fogadta el, hogy a gyereke be volt oltva matek ellen, és hiába volt több más tárgyból is kitűnő, nem kaphatott ötöst. De volt egy olyan anyukám is, aki egyszerűen kikérte magának, hogy hétvégre házi feladatot adok 'szegény túlterhelt gyereknek', aki egyébként lusta volt, és még órán sem oldotta meg a feladatokat, nemhogy otthon."

A pszichológus véleménye: Az anyaoroszlán nem feltétlenül okoz valamilyen defektust, hiszen, ha nem túl harcos, lehet, hogy egy mintát ad, ami szerint meg kell védeni a gyengébbeket. Az is lehet, hogy az évek elmúltával egy szép emlék, marad a harcos magatartás, és az utód úgy gondol vissza a gyermekévekre, hogy az anyám mindig kiállt értem. Szélsőséges esetben persze okozhat gondot ez a nevelési forma: a gyereket hosszú időre lebéníthatja is a mama aktivitása, és gyámoltalanná válhat, ha nem tanul meg kiállni a saját érdekeiért.

Az anyaoroszlánból idővel nagymamaoroszlán lesz, aki, ha lehet, még harcosabban védi az unokát, mint évtizedekkel azelőtt a gyerekét. Ilyenkor már arra is hajlamos, amire korábban csak nagyon ritkán: saját gyerekét is helyre rakja.