Virtuális ideálok

Vágólapra másolva!
Egy tizenéves lányoknak tervezett internetes játék sokkolta a közelmúltban a brit és francia szülőket, ugyanis bár grafikája kedves, és az oldalak barbie-pinkben pompáznak, az itt regisztrált tizenévesek virtuális karakterei fogyi-tabletták adás-vételével, mellnagyobbító és ráncfelvarró műtétekkel, milliomos férjek elcsábításával szerezhetnek pontokat. Befolyásolhatja-e a kamaszlányok önértékelését egy ilyen játék?
Vágólapra másolva!

"Van egy olyan internetes játék, amely a tökéletes alak eléréséhez plasztikai sebészetet ajánl a 9 éveseknek. A Miss Bimbó oldalt elsősorban tizenéves lányoknak szánták, akik itt egy virtuális karaktert alkothatnak meg. Ezután az általuk létrehozott lány számára mellnagyobbítást és karcsúsító tablettát vásárolhatnak, hogy így az ő teremtményük legyen a legtökéletesebb, legsikeresebb, legboldogabb az egész világon" - - írja a Times Online.

A játékon kétszázezer angol és több mint egymillió francia gyerek regisztrált. A szülők, a gyerekekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók dühösen tiltakoznak a kezdeményezés ellen. A cikkben megszólaló, egy étkezési zavarokkal küzdő tiniket kezelő klinika igazgatója pre-anorexiás website-nak kiáltotta ki az oldalt: úgy vélte, sok gyerek szenvedhet tőle komoly lelki károsodást. A Beat nevű, étkezési zavarokkal küzdőket segítő szervezet vezetője szerint pedig az oldal azt sugallja, hogy a súly és a test méretének manipulációja elfogadható.

Szórakoztató és erkölcsös

A készítők nem látják ilyen súlyosnak a helyzetet. A Miss Bimbót a francia Nicholas Jacqart készítette, aki azt állítja, hogy a játék a való életre tanít, és szórakoztató. "A játék struktúrája egyszerűen tükröt tart, mintát ad. Nem gyakorol rossz hatást a gyerekre, hiszen megtanul gondoskodni a karakteréről. A célok és feladatok is erkölcsösek"- nyilatkozta Jacqart. "Ha például a játékban túl sok csokit eszel, az nem tesz jót a karakter testének és a boldogságszintjének, összehasonlítva azzal, ha gyümölcsöt és zöldséget eszel - mindez erősíti a pozitív üzenetet."

A játék készítői arra hivatkoznak, hogy a mellműtét csak egy része a játéknak, nem bíztatják erre a kislányokat. Elismerik ugyanakkor, hogy a történet megírásakor nem konzultáltak szakemberekkel, arról, hogyan hat a fiatal lányokra a súlygyarapodás és csökkenés témája.

A regisztráció ingyenes, de az itt megadott telefonszámra küldött sms darabja 1,5 font, ennyibe kerül, ha "bimbó-dollárt" veszel, hogy a karakteredre költhesd. Az alapszabály előírja, hogy a karakteredet karcsún kell tartani, de mindenkinek kell időnként enni adni. A szakértők szerint ez azt sugallja, hogy az evés csak az éhhalál elkerülésére szolgál. A szülők szóvivője ezen felül úgy véli: egy 9 éves gyerek nem érti az iróniát, és modellnek tartja a játékot - ekkor viszont már veszélyessé is válhat.

Uniformizált szépség

Dr. Alpár Zsuzsa gyerekpszichológus szerint nincs ennyire direkt összefüggés a játékbeli beteges szépülni vágyás és a valóságban megéltek között. A szakember úgy véli, van egy kevés igazság abban, hogy a lányok modellnek tartják majd a játékot, de nem feltétlenül lesz anorexiás, aki egy virtuális lényt csontsovánnyá fogyaszt, ahogy az sem törvényszerű, hogy a valóságban is szilikont akar majd az, aki nagy melleket vesz a karakterének a neten. Alpár Zsuzsa szerint azonban az ilyen típusú játékok más jellegű, de nagyon komoly veszélyeket is rejthetnek. "Egy ilyen közösség uniformizálja a használóit, vagyis megszünteti benne a vágyat, hogy mindenki mástól különbözzön. A gyerekek ezt rendszerint azért csinálják, mert ezzel elhárítják az egyéniséggé válás sokféle kockázatát, mondjuk azt, hogy szembekerülhetek olyanokkal is, akik nem ugyanazt az értékrendet vallják."

Forrás: [origo]

Utasítások a játékból:
Hetes szint: Összevesztél a barátaiddal, és evésbe fojtottad a bánatod. Ideje diétázni. A cél: kevesebb, mint 60 kg.
Kilences szint: Arcfelvarrás - munkát találtál mint duci modell. Az álomméret eléréséhez 70kg a cél.
Tízes szint: Jön a nyár és a bikiniszezon. Ugye szeretnéd, ha utánad fordulnának a strandon?
Tizenegyes szint: A nagyobb jobb! Menj mellműtétre!
Tizenhetes szint: Egy milliomos nyaral itt. Cél: akadjon meg a rajtad a szeme, szeressen beléd. Sok sikert!



Alpár Zsuzsa szerint a sztárokkal való azonosulás is hasonló elven működik, de "a referenciaszeméllyel való azonosulás még mindig kevésbé veszélyes, mint a referenciacsoportba való beolvadás". Az arctalanná vált, uniformizált tömeget ugyanis lényegesen könnyebb manipulálni. Másrészről ha a közösség szétesik, a gyerek, amelyik ebből nyerte az identitását, kiszolgáltatottá és elveszetté válhat.