Puding citromos hollandival

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 2 db tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só
Hollandi mártáshoz: 3 db tojás, 2 db citrom kifacsart leve, 1 citrom lereszelt héja, 15 dkg cukor, 6 dkg vaj

Elkészítése:
Tegyük egy keverőtálba a szobahőmérsékletű vajat, szórjuk rá a cukrot, vaníliás cukrot, ízesítsük sóval, majd elektromos habverővel keverjük addig, míg könnyű és habos nem lesz. Egyenként üssük bele a tojásokat, keverjük még egy rövid ideig, majd szórjuk hozzá a citromhéjat. Kanalazzuk hozzá a sütőpor és liszt keveréket és keverjük simára.

Kenjünk ki vajjal és hintsünk meg liszttel 9-10 darab pudingformát, majd töltsük meg háromnegyedig a tésztával. A formákat tegyük egy tepsibe, a tepsi aljába öntsünk vizet, épp annyit, hogy félig ellepje a formákat. Tegyük előmelegített sütőbe, és 140-150 fokon süssük 25-30 percen keresztül.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Míg a pudingok a sütőben készülnek, lássunk hozzá a citromos hollandi elkészítésének.

Üssük egy keverőtálba a tojásokat, tegyük hozzá a cukrot, a citromlevet és a citrom lereszelt héját. Tegyük a tálat vízgőz fölé, majd állandóan kevergetve addig hevítsük, míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, daraboljuk a tetejére a vajat, majd keverjük jól össze a mártással. Finomabb, ha fele-fele arányban narancs- és citromlével, illetve héjjal készítjük el.

Ha elkészült a puding borítsuk ki egy nagy tányérra, majd a tetejére kanalazzunk a citromos hollandiból. Friss eperszemekkel, és mentaággal dekorálhatjuk.