Muszaka

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
2 db padlizsán, 50 dkg darált bárányhús, 4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 3 db paradicsom, 1-1 csipetnyi őrölt fahéj, őrölt római kömény, és őrölt szerecsendió, 1 csokor friss mentalevél

A szószhoz: 2 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, 15 dkg trappista sajt, 2 tojás, só, darált bors, reszelt parmezán sajt

Elkészítése:
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy lábasban, majd tegyük bele az összevágott vöröshagymát és a fokhagymát. Szórjuk hozzá az őrölt fűszereket is, majd pároljuk addig, míg a hagyma puha nem lesz.

Tegyük hozzá a darált bárányhúst, fűszerezzük borssal és ízesítsük sóval. Kevergetve pároljuk addig, míg a saját levét el nem fövi, és a húsdarabkák szélei pirulni nem kezdenek. Tegyük bele a kis darabokra összevágott padlizsánt, pároljuk együtt még pár percig, majd szórjuk bele az összevágott paradicsomot.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Öntsünk alá egy pohár vizet, majd közepes lángon pároljuk negyed órán keresztül. Ha szükséges az elpárolgott levet pótoljuk vízzel. Mielőtt levennénk a tűzről, keverjük hozzá az összevágott mentaleveleket.

A sajtszószhoz forrósítsuk fel a vajat egy közepes méretű lábasban, majd szórjuk bele a lisztet. Kis adagokban, fakanállal vagy habverővel állandóan kevergetve, öntsük hozzá a forró tejet, és kis lángon keverjük simára. Vegyük le a tűzről, és még melegen keverjük hozzá a reszelt sajtot, ízesítsük sóval és kevéske darált borssal. Ha kissé kihűlt, keverjük hozzá az egész tojásokat is.

Öntsük a darált bárányhúsos-padlizsános ragut egy tűzálló tálba, majd kanalazzuk a tetejére a sajtszószt, szórjuk meg reszelt parmezánnal, és forró sütőben süssük 150 fokon 25-30 percen keresztül.