Kapcsolatgyilkos alvászavarok

Vágólapra másolva!
Az alvásproblémáktól nem csak a beteg szenved: a horkoló, forgolódó, fogcsikorgató ember párjából is hamar karikás szemű, ásítozó "kísértet" válik. Valóban csak a külön hálószoba lehet ilyenkor a megoldás? A szakember szerint a több mint 150 alvásprobléma közül sokat lehet kezelni, csak meg kell találni a baj okát. Alvásproblémák és megoldásaik a közös ágy nyugalmáért.
Vágólapra másolva!

Egy kaliforniai nő azért vált el a férjétől, mert az egész éjjel a számítógépen játszott, nappal pedig aludt; egy másik pedig börtönbe került, amiért megverte a horkoló férjét - számol be az együttalvási problémáiknak egyetlen huszárvágással véget vetett asszonyok történetéről a Times Online cikke. A szerző szerint a jelenség neve: együttalvási képtelenség, ami meglepő módon meglehetősen gyakori a párkapcsolatokban.

"Az alváskutatók szerint éjszaka minden második ember hatszor ébred fel hálótársa miatt" - írja a cikk, majd egy angol kutatót idéz, aki szerint az alvás gyakran okoz súrlódást, ezért sokan menekülnek külön hálószobába.

"2015-re - a becslések szerint - az újonnan épített házak 60 %-ban már két külön hálószoba lesz" - állapítja meg a cikk szerzője. "Az alvást, főképp az együttalvást nagyon sok minden megzavarhatja: a horkolás a leggyakoribb ok, de a hánykolódás, a rángatózás, a fogcsikorgatás, az eltérő alvási ciklus is sok közös hálószobában okoz gondot." A szerző szerint ezért az egyetlen üdvözítő megoldás a külön hálószoba.

150 féle alvászavar

Szakács Zoltán, a Honvéd Kórház alvásklinikájának szakorvosa szerint viszont a legtöbb alvászavar orvosolható, így nem kell rögtön a szomszéd szobába menekülni.

"A tudomány több mint 150 alvászavart ismer, ezek közül valóban az egyik leggyakoribb a horkolás, vagyis az alvásfüggő légzészavar, amely elsősorban a 40-60 éves férfiakat érinti. A betegség úgy jön létre, hogy alvás közben, az izmok ellazulása miatt, a garat keresztmetszete jelentősen lecsökken, így az alvó nem tud könnyedén levegőt venni. Ráadásul a levegő megremegteti a garatfalakat - ez adja a horkolás hangját. Az évek folyamán egyre romlik a helyzet, a rugalmas rostok, amelyek nem engedik teljesen összerántani a garatot, kimerülnek, kinyúlnak és a szívóhatás már képes lesz összeszippantani a garatfalat és megszűnik ezzel a levegőáramlás. Ezt hívjuk apnoénak, vagyis légvételi szünetnek. Ilyenkor az agy vészjelzésekkel ébreszt, hogy az alvó meg ne fulladjon, de ennek nagy ára van: az ilyenkor bekövetkező, úgynevezett mikroébredés kizökkenti a beteget a rendes alvásciklusból, ezért romlik az alvás minősége, ami bajt okoz a regenerálódásban, a másnapi működésünkben."

Ráadásul egy éjszaka több száz ilyen mikorébredés is bekövetkezhet - és nem csak a horkolónál: a hálótársat legalább ennyiszer felzavarja a gyakran fülsértő zajártalom. A szakorvos szerint azonban van megoldás, de mivel minden horkoló más és más, érdemes egyénenként megkeresni a baj okát.

"Nagyon sok alvászavart lehet már kezelni, de legalább a tüneteit enyhíteni. Talán egyedül az alvajárásos betegségek, különösen az alvási terror jelentenek még sötét foltot a gyógyászat számára: ez a probléma még nem orvosolható."

Kanapé-száműzetés

Ida is sokat szenvedett a horkolástól - persze nem a sajátjától, hanem a párja zajos alvásbetegségétől.

"Mindent elolvastam erről, amit csak találtam az interneten, és rengeteg módszert ki is próbáltam, volt Zsoltnak alacsony, és magas párnája, aludt hason, oldalt fekve, nyitott ablaknál, egy cumiszerű izével a szájában, de semmi sem segített. Egyre nyűgösebbek lettünk mind a ketten a kialvatlanságtól."

Ida egy idő után nem győzte tudatosítani magában, hogy a párja valójában beteg, egy beteg embert meg nyilván nem bökdösünk mérgesen az éjszaka közepén, akkor sem, ha képtelenség mellette aludni. A megoldás aegy alvásspecialista szakember volt, akihez Zsolt végül - sok ellenkezés után - akkor ment el, amikor a felesége a nappali kanapéjára űzte.