Toszkán bableves

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
50 dkg fehér nagy szemű bab, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, negyed zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, 2 ág kakukkfű, 1 db babérlevél, 10 dkg füstölt sonka, 4 szelet bacon, só, darált bors

Elkészítése:
Még előző nap este áztassuk be langyos vízbe a megmosott babot.

A leves elkészítéséhez forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy fazékban, majd tegyük bele az összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Tegyük hozzá a kakukkfűágakat és a babérlevelet is. Közepes lángon pároljuk pár percig.

Ha a hagyma megpirult, adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát és felkockázott zellergumót. Pár perc dinsztelés után öntsük bele a leöblített és beáztatott babot, öntsük fel annyi vízzel, hogy kétszeresen ellepje.

Ízesítsük sóval és kevés darált borssal, tehetünk bele zöldségleves kockát is. Közepes lángon addig főzzük míg a bab teljesen megpuhul.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Amíg a bab a fazékban rotyog, vágjuk fel vékony csíkokra a sonkát és szalonnát. Tegyük egy serpenyőbe, majd pirítsuk ropogósra.

Ha a bab és a zöldségek megpuhultak a levesben, tegyük bele a kézi-mixert, majd bekapcsolva keverjünk bele néhányszor. Vigyázzunk nem kell teljesen átpürésíteni a levest! Tálalás előtt öntsük hozzá a lepirított sonkás szalonnát.

Ezt a levest elkészíthetjük sárgaborsóból, lencséből vagy zöldborsóból is.