Valentin-nap, rózsák és szex nélkül

Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábiában betiltották a vörös rózsák és az apró ajándéktárgyak árusítását, míg Thaiföldön rendőrségi razziákat szerveznek, hogy rajtakapják a szerelmes fiatalokat - mindezt az "erény és az erkölcsösség" nevében.
Vágólapra másolva!

A szerelmesek napját, február 14-ét szinte a világ minden táján ünneplik: a legtöbb helyen apró ajándékokkal, virággal, romantikus vagy éppen pikáns meglepetésekkel kedveskednek a párok egymásnak. Szaúd-Arábiában, illetve Thaiföldön azonban kemény intézkedéseket terveznek a hatóságok: úgy gondolják ugyanis, hogy a Valentin-nap nem a szerelemről, hanem elsősorban a szexualitásról szól.

Tilos a vörös rózsa

Szaúd-Arábiában az erkölcsösséget és az erényeket felügyelő tanács a vörös rózsákat és minden egyéb, romatika-gyanús ajándékot kitiltott az üzletekből: a szaúdi kormányzat szerint a Valentin-nap ellentétes az iszlám alapelveivel, és "a házasságon kívüli kapcsolatot támogatja".

"A lépés eredményeként a feketepiacon igen magasra szökött a virágok ára, sok árus pedig az éj leple alatt szállítja házhoz az ajándékokat" - írja egy rijádi napilap. "A fiatalok pedig kihasználják az internet adta előnyöket, vagy a szomszédos, liberálisabb országokba utaznak, megünnepelni a szerelmesek napját."

Csók-razziák

Thaiföldön a rendőrség tervez szigorú lépéseket és razziákat Valentin-nap idejére: egy felmérés szerint ugyanis minden negyedik tini azzal "ünnepli" február 14-ét, hogy lefekszik a partnerével - a rendőrség pedig igyekszik mindent megtenni az erkölcsök védelme érdekében.

A Reuters jelentése szerint a hatóságok szigorúan ellenőrzik majd a szállodákat, bevásárlóközpontokat, éttermeket és a parkokat, a szülőket pedig kampányban szólítják fel arra, hívják haza korán a gyermekeiket.

"Nemcsak azért vezették be ezeket az intézkedéseket, mert Thaiföld, szexturizmusa ellenére, konzervatív ország - írja a Reuters. "A másik ok Galyani Vadhana hercegnő januári halála, és az azt követő száznapos gyász, amelybe a Valentin-nap pont beleesik."