Téli fitnesz: havas-jeges

Vágólapra másolva!
Egy kicsi mozgás mindenkinek kell - még télen is. Bár a tornatermek ilyenkor is nyitva vannak, érdemes néhány olyan sportot is kipróbálni, ami tényleg csak ebben az évszakban lehetséges: győzzük le a hideg iránt érzett mélyről fakadó ellenszenvet, és kössünk lécet, boardot, korit, vagy üljünk szánra. Jégvirágcsokor a legnépszerűbb téli sportokról.
Vágólapra másolva!

Néhány havas klasszikus és egy jeges mutáns: a legismertebb a téli sportok. Ezekről a mozgásokról több tévhit is kering, vannak, akik szimplán úri huncutságnak tartják őket, mások egyszerűen nem is értik, mi lehet a jó abban, hogy a hidegben, a hóban, őrült tempóban száguldunk lefelé két, erre teljesen alkalmatlannak tűnő, vékony lécen, vagy összekötött lábakkal egy deszkán. Ráadásul a mindezt egy olyan műanyag lábbeliben tesszük, amihez képest az inkvizíció spanyolcsizmája kényelmes viselet.

Aki viszont már akár csak egyszer is lejött esés nélkül egy kék pályán, az tudja: sízni, boardozni igenis jó. A panoráma, a napfény, a társaság, a szabad levegőn végzett mozgás valóban felszabadítják azokat a bizonyos boldogsághormonokat. Néhány szabályt azonban ilyenkor is figyelembe kell venni, főleg a gyerekek biztonsága érdekében. Őket védjük bukósisakkal, amely egyébként néhány országban bizonyos kor alatt kötelező. Ahogy más sportot sem űzünk részegen, itt is csínján bánjunk a laposüveggel és a "hüttével". Végül: kössünk biztosítást, és tartsuk be a síkreszt.

Az igazi klasszikus - a síelés

A síoktatók szerint ezt a mozgást bárki képes elsajátítani. Még akkor is, ha az első pár óra és az ötvenedik esés utáni feltápászkodás után úgy érzi: kizárt, hogy valaha is élvezze ezt a sportot.

Vajda Botond, a szlovákiai Patty Ski alapítója szerint az ovis korú gyerekektől, az éltesebb korú nyugdíjasokig mindenkinek képes rá, igaz, minél öregebb az ember, általában annál hosszabb ideig tart a tanulás. Akármilyen hátborzongatón hangzik, Patty Ski oktatói tanítottak már vak embert is síelni, aki néhány óra múlva hangos irányítással, nem csak lesiklani, de felvonózni is képes volt.

A szakember szerint azért van azért néhány ellenjavallat: például, akinek baj van a térd- vagy csípőízületével, porcleválása, szalagszakadása volt az elmúlt egy-két évben, kérdezze meg az orvosát, és húzzon térdmerevítőt. Problémát okozhat a rossz erőnlét és az extrém túlsúly: aki nem képes megmászni négy emeletet, az ne a síeléssel akarja megalapozni az új, sportos életet.

Aki most kezdi, az számítson rá, hogy ez egy költséges, időigényes szórakozás, mindemelett - mivel nem vagyunk hó-nagyhatalom - pár száz kilométert utaznunk kell, ha sportunkat űzni óhajtjuk.

Amin spórolhatunk...

Igaz, a költségekből lehet faragni. Azoknak ugyanis, akik egy szezonban három hétnél kevesebbet síelnek, gazdaságosabb bérelni a felszerelést, már csak azért is, mert a saját léc karbantartása is kemény pénzbe kerül.

Bérlés előtt érdemes tájékozódni, mert lehet, hogy a márkaboltok kínálata olcsóbb, mint a sarki síbolté, sőt, a helyszínen bérelt léc sem feltétlenül drágább, pláne, ha beleszámoljuk, hogy ilyenkor nincs szükség tető-csomagtartóra, és kevesebb benzint iszik a gépjármű. A sikláshoz szükséges vízhatlan anorákot, kesztyűt is kölcsönkérhetjük, akár a szakbolttól, akár a barátnőtől.

...és amin nem érdemes

Két dolgon azonban inkább ne spóroljunk ilyen módon: sízoknit, és bakancsot ne kérjünk kölcsön. Az előbbit nyilván nem kell magyarázni, az utóbbival kapcsolatban azonban a szakember elárul egy titkot: általában a síbakancs belsejét úgy alakítják ki, hogy az, néhány viselés után felvegye a tulajdonos lábának alakját. Így az ő számára kényelmes marad, egy másik lábat viszont komisz módon feltörhet.

Nem vonatkozik ez a szakboltokban bérelhető bakancsokra, amelyeket direkt ilyen célra gyártottak, ennél fogva nem csak egy lábra jók.

Még néhány tanács a cipőbérléshez: arra a sízoknira próbáljunk, ami a pályán rajtunk lesz. Mindenképpen sétáljunk a bakancsban, próbáljunk leguggolni, felállni, hogy ne a kölcsönzőtől 200 km-re derüljön ki, hogy itt nyom ott tör.

Sí-KRESZ

Néhány évvel ezelőtt fogadta el a Nemzetközi Sí Szövetség azokat a - leggyakrabban sí-KRESZ-ként emlegetett - előírásokat, amelyek a sízők és a snowboardosok biztonsága érdekében határozzák meg a pályákon való viselkedés alapvető elveit.

1. A többi síző és snowboardos figyelembevétele
2. A sebesség és a haladási irány uralása
3. A haladási irány megválasztása
4. Előzés - az előzést végrehajtó síző vagy snowboardos kötelezettsége, hogy a megelőzött síző vagy snowboardos nehogy nehéz helyzetbe kerüljön.
5. Beérkezés a pályára, elindulás és lejtőn felfelé haladás
6. Megállás - minden sízőnek és snowboardosnak el kell kerülnie, hogy szűk vagy át nem látható helyeken a lesiklást szükségtelenül feltartsa.
7. Felfelé vagy lefelé haladás gyalog A lejtőn felfelé vagy lefelé gyalog haladó sízőnek vagy snowboardosnak a pálya szélén kell haladnia.
8. A jelzések figyelembevétele
9. Segítségnyújtás - Baleset esetén minden sízőnek és snowboardosnak kötelessége segítséget nyújtani.
10. Igazolási kötelezettség - Minden sízőnek és snowboardosnak, tekintet nélkül arra, hogy tanú vagy résztvevő, felelős vagy nem, baleset esetén meg kell adnia személyi adatait.

(Forrás: síelők.hu)