Termi tornák télre

Vágólapra másolva!
Bár a tél még javában tart, a közelítő tavasz réme a napfényes délelőttökön alattomban ránk hozza a frászt: már nem sokáig hordhatjuk a jótékonyan takaró pulóvereket, a bő télikabátokat.Ne hagyjuk, hogy a félelem megdermesszen bennünket: mozduljunk, még időben vagyunk. Először a termi tornák palettáját vázoljuk föl, hogy a fázósabbak is elkezdhessék.
Vágólapra másolva!

Először is azt kell eldönteni, hogy mit akarunk elérni a rendszeres tornával és azt, hogy hetente mennyi időt tudunk a teremben eltölteni.

Ezután érdemes megkérdezni egy szakembert, aki a komplett edzésterv mellett jó tanácsokkal is elláthat bennünket.

A jó edző - természetesen - nagyon sokfajta szempont alapján ad tanácsot. Figyelembe veszi a tanítvány korát, sportmúltját, kéréseit. Mindezt nem csak bemondás alapján: első lépésként ugyanis állapotfelmérést végez. Itt az azt vizsgálja, milyen a leendő tanítvány állóképessége, ízületi mozgékonysága, maximális ereje.

Ég a zsír - ha fogyni akarsz

"Ha a fogyás az elsődleges cél, akkor a zsírégető tornafajták közül érdemes válogatnunk. Ilyen lehet a zsírégető, a zsírégető step vagy az intervall óra" - mondja Tánczos Zoltán személyi tréner.

"Ezeknek a tornáknak a célja, hogy olyan pulzustartományban tartsák a résztvevőket, hogy az a bizonyos a zsírégetés megvalósuljon."

Ennek ellenőrzésére speciális, pulzusmérő órákat használnak, de a gyakorlott oktató már tapasztalatból tudja, hogy mekkora az a terhelés, ami ebben a zónában tartja a tanítványokat.

Aki zsírégető tornafajtát választ, az közepes intenzitású, egyszerűbb koreográfiájú, könnyen követhető lépésekből, lépéskombinációkból álló órára számítson, ahol folyamatosan mozgatják. Az oktató célja, hogy minél nagyobb izomcsoportokat dolgoztassunk meg, ilyen a farizom, combfeszítő, hasizom. Az óra végén előfordulhat egy-két erősítő gyakorlat. Ezt az óratípust heti háromszor érdemes végezni, így két-három hét után elég látványos lehet az eredmény.

Ha valaki most kezdi: készüljön fel rá, hogy a közepes intenzitás nem jelent laza órát, ez egy elég fárasztó mozgásfajta. Fontos, hogy jól osszuk be az erőnket, mivel a zsírégetés kb. harminc perc után indul be, így akkor igazán hatékony az óra, ha mind a hatvan percet bírjuk szuflával.

Mire jó: ha fogyni akarsz, ideális. Emellett az állképességet növeli, és jó hatással van a szívre is.

A zsírégetéshez ideális pulzustartomány egyénenként más és más: úgy lehet kiszámolni, hogy vesszük a 220-as értéket, kivonjuk az életkort, és megszorozzuk 0,65-0,75-tel.



Tánc a tornateremben

Ha valaki unalmasnak találja az alaplépéseket, esetleg annyira szeret táncolni, hogy erről a szenvedélyéről a konditeremben sem szeretne lemondani, az válasszon a dance végződésű órák közül: az aero-dance, az afro-dance, a step-dance és társaik különböző táncokat ötvöznek a "natúr" aerobikkal. Egyes tornatermekben jazz, funk és egyéb koreográfiák is tanulhatóak.

Az ilyen óra általában alaposan átmozgat, és a koreográfia is bonyolultabbak közé tartozik. Unatkozni viszont biztos nem fog, aki ezt választja. Megijedni sem kell, egy jó oktató átsegít a kezdeti nehézségeken, és fokozatosan vezet fel egy-egy új lépést. Az pedig önmagában egy nagyszerű pillanat, amikor hibátlanul végigcsináljuk a mozdulatsort.

Ha valaki most kezdi: jó zenére és fárasztó órára készüljön. Igaz, észre se veszi majd a fáradtságot, mert ez az óra tényleg szórakoztató - már, ha elsajátítottuk a koreográfiát.

Mire jó: fittebbek, karcsúbbak leszünk tőle. Ráadásul az itt megszerzett tánctudással másutt is villoghatnunk.

Alakformálással a kockahasért

Azoknak, akik nem feltétlenül fogyni járnak a tornaterembe, esetleg csak egy-két kiló feleslegtől akarnak megszabadulni, ajánlható az alakformáló óra. Az ilyen óratípus rendszeres és következetes látogatása ugyanis nem csak radiátor hassal, és kemény popsival jutalmaz, de erősít, és növeli az állóképességet is. Ez a mozgás tényleg nagyon változatos, a gyakorlatsorok változatosságának csak az oktató fantáziája szab határt. Itt gyakran használnak segédeszközöket: a kézi súlyzótól a core-board-ig .

Sok teremben azzal segítik a betérőt, hogy az alakformálás mellé odaírják, hogy a kezdő vagy a haladó képességű elszántaknak való. A kezdők közepes intenzitású órára, könnyebben követhető koreográfiára, míg a haladók kőkemény edzésre számítsanak. Ami viszont minden órán egyforma: hogy a teljes testet átmozgatja. 10-15 perc intenzív bemelegítés után egy kis nyújtás következik, majd az izmok megdolgoztatása, végül egy kis levezetés, lazítás.

Ha valaki most kezdi: faggassa ki a teremben dolgozókat, és a törzsvendégeket, és úgy válasszon oktatót. Törülközőt feltétlenül vigyünk be az órára, és jó, ha tájékozódunk a különböző eszközökről.

Mire jó: kis túlzással mindenre. Aki hetente kétszer-háromszor eljár, az sokkal formásabb és egészségesebb lehet, egy-két hónap alatt.