Ropogós zabpehely keksz

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
22 dkg zabpehely, 1 csipetnyi szódabikarbóna, 1 csipetnyi só, 1 evőkanál vaj, fél maréknyi aszalt vörös áfonya

Elkészítése:
Tegyük a zabpelyhet egy konyhai gyorsvágó gépbe, majd aprítsuk finomra. Használhatunk zabpehelylisztet is a keksz elkészítéséhez.

Öntsük az összezúzott zabpelyhet egy keverőtálba, tegyük hozzá az aszalt vörös áfonyát, a sót, és a szódabikarbónát, fakanállal keverjük jól össze.

Egy kis lábasba öntsünk másfél deci vizet, tegyük bele a vajat, majd melegítsük addig, míg a vaj felolvad. Öntsük a vizes vajat az összekevert zabpelyhes keverékre, kezünkkel gyúrjuk az egészet tésztává.

Kevés zabpehelyliszttel hintsünk meg egy gyúródeszkát, majd nyújtsuk ki a tésztát két milliméter vékonyságúra. Szúrjuk ki széles szájú pohárral vagy pogácsaszaggatóval.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Tegyük a kekszeket egymás mellé, egy sütőpapírral borított sütőlemezre, és előmelegített sütőben 150 fokon süssük körülbelül 15-20 percig. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd jól zárható üvegekbe tegyük felhasználásig.

A tészta nehezen fog összeállni, ezért a nyújtása és kiszúrása több türelmet igényel az elkészítésénél.

Nagyszerű alapja lehet falatkáknak, sajttal, hideg sült libamájjal, füstölt halakkal.