A Vénusz az asztrológiában

Vágólapra másolva!
Az asztrológia szempontjából fontos bolygók szimbolikáját felvázoló, tíz részből álló sorozatunk negyedik darabja a Vénuszról szól: a bolygó jelképez mindent, ami a harmóniával és a szépséggel van kapcsolatban az életünkben. Ha a bolygó kedvező helyzetben van egy horoszkópban, a szülött elegáns, vonzó és kifinomult, míg ha kedvezőtlen a bolygó helyzete, az hűtlenséget, telhetetlenséget és pazarlást jelenthet.
Vágólapra másolva!

A Vénusz a Föld testvérbolygója: kémiai összetételük, sűrűségük, méretük igen hasonló. A Hold után a második legfényesebb objektum az égbolton - ha az Esthajnalcsillagot emlegetjük, valójában a Vénuszról beszélünk. A bolygó felszíne rendkívül forró, és sűrű, átlátszatlan felhőtakaró borítja. Egy vénuszi év 224 földi napnak felel meg.

A Vénusz a római mitológia istennőjéről kapta a nevét - szimbolikus értelemben a Vénuszt a női princípiummal hozzuk összefüggésbe, de annak inkább az erotikus minőségével. Vénusz a szépség istennője, és inkább az érzelmei sugallatára cselekszik, mintsem az ész irányítaná a döntéseit. Az ő hatáskörébe tartozik a szerelem és az érzékiség. Általában az élet örömeit is a Vénusz szimbolizálja: olyan hétköznapi élvezeteket, mint egy esztétikusan tálalt, finom étel, vagy a lakás ízléses berendezése. A Vénusz bolygó tehát jelenti az esztétikát, de szimbolizálja a diplomáciai képességet, eleganciát is.

Ha az egyedi horoszkópokat vizsgáljuk, akkor a Vénusz kifinomult ízlésvilágot, művészi képességet is jelenthet, de a többiek felé irányuló jóindulatot, gazdag érzésvilágot is generálhat. A ház, amelyben a Vénusz található, utalást ad arra, hogy az élet mely területéről érkezik el hozzánk a szerelem, de felvilágosítást adhat arra vonatkozóan is, hogy kapcsolatainkat milyen vonatkozásban ápoljuk előszeretettel.

Az orvosi asztrológiát tekintve, a Vénusz hatásköre a torok és a vese, de a vér cukorszintje és a cukorbetegség is ennek a bolygónak az uralma alá tartozik - ugyanúgy, ahogyan a fogyás és a hízás is. Szellemi szinten azt a képességünket szimbolizálja a bolygó, amellyel a külső-belső harmóniát megteremthetjük.

A Vénusz jelent minden olyan embert, aki szép - különösen a vonzó, fiatal nőket. Ő jelképezi azt az embert is, aki a foglalkozását tekintve azon fáradozik, hogy másokat széppé tegyen, vagy a körülményeket teszi kellemessé számunkra. Egy jól megkomponált vacsora, szép tálalásban, olyan remekmű, amelyet egy vénuszi ember tud számunkra igazán felejthetetlenül elkészíteni - hasonlóképpen, vénuszi foglalkozás a kozmetikusé, fodrászé is.

A Vénusz asztrológiai szimbóluma egy kör, (a teljességre való törekvés szimbóluma), ami lefelé haladva egy keresztben folytatódik, (földi létezés, tapasztalatszerzés, anyag keresztje, mint fejlődési lehetőség). A Vénusz tehát a teljesség megvalósulási igényét hordozza, az anyag közegébe ágyazva.

Forrás: [origo]

Botticelli: Vénusz születése



Vénuszi csillagjegyek a Bika és a Mérleg: a szülötteknek nagyon fontos az anyag szépsége, a megfogható esztétika. A Bika számára elengedhetetlen, hogy materiális szempontból birtokolja is azokat a javakat, amelyeket fontosnak tart - éppen ezért jut olyan nagy szerep az életében az evésnek és a jó ételeknek. Mérleg már kapcsolati szintre terjeszti ki az esztétika igényét, így erőteljesen fejlett a diplomáciai érzéke - hiszen minden kapcsolatában a harmóniát keresi, azt igyekszik megteremteni. Nagyon tehetségesen és tetszetősen jelenik meg a világban, s elegánsan kommunikál.

Ha a Vénusz harmonikusan nyilvánul meg, akkor a szülött szép, kellemesen képes megmutatni magát, vidám, ráadásul szeretetreméltó is. Harmónia sugárzik belőle, udvarias, a modora nagyon választékos lehet. A művészetszeretet is jellemző lehet rá, esetleg a szülött maga is foglalkozik valamely művészeti ággal.

Ha a Vénusz rossz helyzetben van, akkor olyan tulajdonságokat is generálhat, mint a könnyelműség, vagy a pazarlásra való hajlam: a szülött nem tudja megbecsülni az anyagi javakat, nem tud velük bánni. A hűtlenség, megbízhatatlanság is előfordulhat.