Tőkehal saltimbocca uborkakompóttal

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:

40 dkg tőkehalfilé, 8 szelet száraz füstölt sonka, 16 levél zsálya, darált bors, só, 3 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 1 teáskanál szárított kaporlevél

Uborkakompóthoz: 1 db kígyóuborka, 3 evőkanál fehér borecet, fél citrom leve, 1 teáskanál kurkuma, 1 csokor kapor, 2 teáskanál étkezési keményítő, só, 1 teáskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj

Elkészítése:

Vágjuk nyolc darab egyforma, ujjnyi darabokra a tőkehalfilét. A benne maradt szálkákat csipesszel vagy egy kis kés segítségével húzzuk ki. Csorgassuk meg olívaolajjal, szórjuk meg szárított kaporral, enyhén sózzuk meg és daráljunk rá borsot. Minden darabkát göngyöljünk be egy-egy vékony szelet sonkával. A göngyöléskor rejtsünk a sonkaszeletek közé zsályaleveleket. Az előkészített haltekercseket sütésig tegyük hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a hal húsát.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Az uborkakompóthoz hámozzuk meg az uborkát, vágjuk hosszában kétfelé, majd a magját egy teáskanál segítségével vájjuk ki. A kimagozott uborkát szabdaljuk egy centis szeletekre. Egy lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele az összezúzott fokhagymát, majd hevítsük egy percig. Tegyük hozzá az uborkadarabokat, öntsünk alá egy deci vizet, ízesítsük sóval, ecettel, mustárral és citromlével.

Szórjuk rá a kurkumát, tegyük hozzá az összevágott kaporlevelet, és lefedve, közepes lángon pároljuk 4-5 percig. Ha elkészült, pár kanálnyi hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel sűrítsük be a párolólevét.

Tegyük a haltekercseket sütőpapírral borított tepsire egymás mellé, majd süssük meg előmelegített sütőben, 150 fokon, 10-12 perc alatt.

Kanalazzunk pár kanálnyi párolt rizst nagy tányérok közepére, tetejére két-két darab megsült haltekercset helyezzünk. Mellé, kis tálkákban szervírozzuk a kihűlt uborkakompótot.