Illatos gyógyszerek

Vágólapra másolva!
Az illatos olajok segíthetnek a jobb közérzet megteremtésében, enyhíthetik egyes betegségek tüneteit, s akár a fogyókúra hasznos kellékei is lehetnek.  Nem mindegy azonban, hogy melyik olajat, és melyik alkalmazási formát választjuk: ugyanannak az illatnak is lehet eltérő hatása, attól függően, hogy a fürdővízbe, vagy a párologtatóba kerül-e, s hogy egy cseppet használunk-e, vagy többet. Melyik olaj mire jó, mire vigyázzunk, amikor választunk a gyógyító, szépítő, frissítő illat-palettáról.
Vágólapra másolva!

"Az aromaterápia agyhullámokat megváltoztató, érzelmeket, hangulatokat befolyásoló hatása rengeteg kísérlettel bizonyított - mondja Dr. Szabó Erika, aki a naturpátia doktora.

Az olajok, az illatok segíthetnek a jobb közérzet megteremtésében, enyhíthetik egyes betegségek tüneteit, sőt, akár a fogyókúra hasznos kellékei is lehetnek. Használhatjuk párologtatóban, fürdővízben, masszázsolajként és krémekben, illatszerek alapanyagaiként.

A jelenleg az Egyesült Államokban élő szakember a terápia működésével kapcsolatban elmondta: "az aroma olajoknak több rétegű a hatása a szervezet működésére, a szervezetben levő hormonokkal és enzimekkel kapcsolatot alkotva befolyásolják a vérnyomást, szívműködést, emésztést és immunreakciót."

Csak óvatosan!

Nem mindegy azonban, hogy melyik olajat, és melyik alkalmazási formát választjuk: ugyanannak az illatnak is lehet eltérő hatása, attól függően, hogy a fürdővízbe, vagy a párologtatóba kerül-e, hogy egy cseppet használunk, vagy többet.

Nagyon fontos azonban, hogy feltétlenül kéjük ki egy szakember tanácsát - különösen, ha valami állandó betegséggel küzdünmk - mielőtt az aromaterápiás termékeket használni kezdjük, ne hagyatkozzunk csak az üvegcsék mellett található leírásokra. Nem minden olaj, illat alkalmazása veszélytelen, ugyanis.

Például a magas vérnyomás esetén nem ajánlott a rozmaring, zsálya és kakukkfű használata.

Epilepsziában szenvedőknél a rozmaring rohamot válthat ki, a menta lefekvés előtt használva alvászavarokat okozhat.

Terhesség ideje alatt ajánlatos a bazsalikomot, zsályát és a kakukkfüvet elkerülni, mivel vetélést okozhatnak.

Gyerekeknél 2 éven alul nem ajánlott az aromaterápia alkalmazása.

Kisfiúknál a levendula és teafa olaj használata kozmetikumokban hormonális változást, a mellek megnagyobbodását okozza.

Fontos az is, hogy illóolajat soha ne kenjünk a bőrre hígítatlanul!

Ha ajándékba szánjuk

Kökény Mária természetgyógyász óvatosságra int az aromaterápiával kapcsolatban. Úgy véli, ha egy tapasztalatlan, hozzá nem értő ember próbál illóolajjal gyógyítani, akkor roppant kellemetlen mellékhatásokkal is találkozhatunk.

A fahéj és a mandarin például a fürdővízben akár olyan érzetet is kelthet, mintha csípős paprikával kenegetnének bennünket.

A szakember szerint, akár ajándékba, akár magunknak vásárolunk illóolajat, fontos, hogy megbízható helyről, gyógynövényboltokból, márkás terméket vegyünk. Azt javasolja, hogy a túlgondolt, változatos alakú, csillámporos párologtatók helyett, válasszunk egyszerűbb, funkciójuknak megfelelőbb formájú lámpásokat, amelyek jobban használhatóak.

Forrás: [origo]


Ajándékba vehetünk citrom vagy bergamot olajat, levendulát, vagy a tél illatait - a fenyőt, a narancsot, a fahéjat.

Hasznos, ha az olajak mellé egy könyvet is beszerzünk, hogy biztosan ne legyen baj a kellemesnek szánt gyógymódból.