Csodás citrusok

Vágólapra másolva!
A télnek ugyanúgy velejárója a megfázás, mint a fenyőfa, a csokimikulás, az ólomszürke ég, és a latyak az utcán - éppen ezért ezek a hónapok a legmegfelelőbbek arra, hogy még többet együnk a vitamindús és színpompás citrusgyümölcsökből. Kalandozás a citromok, narancsok, mandarinok világában.
Vágólapra másolva!

A jellegzetes színű és illatú narancs Délkelet-Ázsiában, Kínában és Indiában őshonos, de már Nagy Sándor időszakában megjelent Európában. A rómaiak igen kedvelt gyümölcse volt, évszázadokon keresztül kísérleteztek a nemesítésével. A legnagyobb narancsültetvények Brazíliában, Floridában, Spanyolországban és Olaszországban vannak. A narancs az egyik legkedveltebb gyümölcs a világon: a leggyakoribb fajtái a perzsa narancs, a piros húsú vérnaracs, és a főleg gyümölcslének termesztett spanyol narancs.

A gyümölcsöt rengeteg módon használják: a héja reszelve fűszer, cukrozva csemege. Préselnek belőle levet és készítenek belőle lekvárt is. Mivel a legtöbb narancsfajta igen kellemes, édes ízű, nagyon kedvelt nyersen és fogyasztva. A narancsolajat főzéshez és aromaterápiához egyaránt alkalmazzák, sőt, parfümök illatanyaga is lehet. A narancsvirág a jó szerencse és a boldogság jelképe sok országban, így elmaradhatatlan kiegészítője a menyasszonyi csokroknak.

A narancsnak kiemelkedően magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, amely segít a szervezetnek az influenza és egyéb meghűléses betegségek elleni védekezésben. Antioxidáns-tartalma miatt az öregedés ellen is hatásos, sőt, egyes kutatások szerint, a rák elleni védekezésben is komoly szerepe van. Tartalmaz egy ún. limonene nevű anyagot is, ami különösen a mell- és a tüdőrák elleni küzdelemben hatásos.

Narancsos-teás csirkemell

Hozzávalók: 4 narancs ízesítésű tea filter, 4 db kicsontozott csirkemell, 1 pohár natúr joghurt, 2 evőkanál szója szósz, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál mogyoró olaj, 1 db narancs reszelt héja

Elkészítése:
A csirkemelleket vágjuk nagyobb kockákra vagy ujjnyi csíkokra, tegyük egy tálba. Reszeljük rá a fokhagymát, locsoljuk meg a szója szósszal, tegyük bele a narancs héját és öntsük rá a natúr joghurtot. Keverjük jól össze, majd helyezzük közé a teafiltereket, óvatosan mozgassuk meg, vigyázzunk, hogy ki ne szakadjon. Tegyük a hűtőbe legalább egy éjszakára. Nem árt, ha párszor megkevergetjük, hogy a tea íze mindenhol átjárja a csirkét.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a mogyoróolajat, és tegyük bele a bepácolt csirkemelleket. Nem kell a joghurtot letörölni róla, csak a teafiltereket távolítsuk el. Erős lángon addig süssük, amíg a hús el nem kezd pirulni. Köretként párolt rizst kínáljuk hozzá.