Balzsamecetben párolt vajhal

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
6 szelet vajhal, 3 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál halfűszer-keverék, darált bors, 1 egész zöldcitrom

Elkészítése:
Egy kis tálban keverjük össze az ecetet a mézzel és egy evőkanál olívaolajjal. Töröljük szárazra papírtörlővel a halszeleteket, majd csorgassuk meg olívaolajjal, és daráljunk rá feketeborsot.

Szórjuk meg a halfűszer-keverékkel és a zöldcitrom lereszelt héjával. Pár órára tegyük a hűtőbe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a hal húsát.

Kenjünk ki olívaolajjal egy nagy tepsit, vagy tűzálló üvegedényt, majd tegyük le egymás mellé a befűszerezett halszeleteket. Kanalazzuk rá a balzsamecetes keveréket, majd tegyük a tetejére a citromkarikákat.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Előmelegített sütőben 150 fokon 20 perc alatt pároljuk készre. Ha elkészült, locsoljuk meg a párolt halak tetejét a tepsiben lévő ecetes szafttal. Körítésnek összeaprított fekete olajbogyóval és olívaolajjal elkészített burgonyapürét készítsünk.

Ezt az ételt elkészíthetjük másféle, vastag húsú, szálkamentes tengeri halfilével is: lazaccal, kardhallal, tőkehallal vagy akár tengeri sügérrel is.