Vágólapra másolva!
Egy brit cikk szerint a gyerekek egyre később válnak szobatisztává, mert a modern pelenka túl kényelmes ahhoz, hogy el akarja hagyni a kicsi. Az anyukák és a szakemberek szerint a szobatisztaság elsősorban érettség kérdése - az viszont igaz, hogy bizonyos módszerekkel felgyorsítható a folyamat.
Vágólapra másolva!

"Ne aggódj, senki se látott még olyan egészséges embert, akit felnőtt koráig pelenkázni kellett volna" - bíztatta Éva apja a lányát minden alkalommal, amikor az könnyek között mesélte neki, hogy hiába minden, az ő gyereke még mindig bepisil, holott már majdnem két éves. A papa egyébként sokkal megértőbben viszonyult ehhez a "szörnyűséghez", mint a család nőtagjai: Éva anyja és a nagymamája remek tippekkel - meg persze szemrehányásokkal - halmozták el az asszonyt a gyerekneveléssel kapcsolatban. Éva fia végül egyik napról a másikra kérni kezdte a bilit, és szinte egy hét alatt le is szokott a pelusról, pont amikor az anya-nagyi-dédi trió feladta a harcot.

Pelenka - négy éves korig

A szülői-nagyszülői szemrehányások között a "bezzeg az én időmben" vitte a prímet, vagyis az a tény, hogy Éva már másfél éves korában szobatiszta volt. Igaz, őt még textilpelenkába csomagolták, ami, egy a Times című brit magazin online változatán megjelent írás szerint inkább elősegítette a bilire szoktatatást, mint a modern nadrágpelenkák.

"A kultúránk eltér a 30 évvel ezelőttitől. Társadalmunkban elfogadottá vált, hogy meg kell várni, míg a gyermek megérik a szobatisztaságra. A legtöbb védőnő azt ajánlja, hogy várd meg, míg a gyermek jelzi, hogy nedves a pelenkája, vagy azt, amikor már le-fel tudja húzni a nadrágpelenkát, és önként akar bilire ülni" - ajánlja a lap által megkérdezett inkontinencia-szakértő.

Az írás arra is felhívja a figyelmet, hogy minden pelenkagyártó gyárt olyan eldobható pelenkát, amely bőven elég nagy a 2 évesnél nagyobb gyerekeknek is. A Pampers egyik terméke 11-25 kg-os súlyig jó, míg a Huggies a 17 kg feletti gyerekekre is adható. Ez azt jelenti, hogy a pelenkák akár négyéves kor felett is használhatók, hiszen egy négyéves kislány átlagos súlya 16,25 kg, egy négyéves kisfiúé 16,6 kg.



Az említett cikk szerint bizonyított tény, hogy az eldobható pelenka késlelteti a szobatisztaságot. A szerző egy gyermekgondozó munkatársát is idézi: az ő intézményeikben textil-pelenkát használnak, és az a tapasztalat, hogy ennek eredményeképp a kicsik hamarabb érdeklődnek a szobatisztaság iránt. "Van olyan 20 hónapos gyermekünk, akit már biliztetünk, és sok olyan gyermekünk is van, akik épp csak elmúltak két évesek, és már éjjel-nappal szárazak, nagyjából öt hónapja. Ebben nagy szerepet játszik, hogy igazi pelenkát használunk, nem eldobhatót. A gyermekekben így sokkal hamarabb tudatosul, hogy mi folyik a pelenkájukban, mert érzik a nedvességet" - mondja a gondozónő.

"Érezz és tanulj!"

Ennek áthidalására, a gyermekpszichológusok ajánlásai alapján, az egyik pelenkagyártó cég egy olyan pelenkát is kifejlesztett, amelyben a gyermek érzi a nedvességet, így tudatosulhat benne maga a pisilés és annak következménye. Az "érezz és tanulj" fantázianevű termék olyan nedvszívó, mint egy pelenka, ugyanakkor nedves érzetet is ad, hogy a gyermek érezze, mikor kell kimennie a mosdóba.

Akadnak olyanok is, akik szerint a gyermeknek születésétől fogva joga van megtapasztalni a saját kiválasztási rendszerének működését, és szerintük e korai ösztön "kifejlesztése" miatt nincs is szüksége pelenkára. A módszert olyan társadalmak tanulmányozása nyomán fejlesztették ki, ahol sosem használnak pelenkát. A módszer szerint lehet a gyerekeket születésüktől kezdve szobatisztaságra szoktatni, ha kezdettől tanítjuk őket arra, hogy milyen jelei vannak annak, hogy "ki kell menniük".

Tonnányi pelenka - sráconként

Ráadásul, nemcsak a gyerekek érdekei miatt lenne kívánatos, hogy a kicsik minél hamarabb leszokjanak a pelenkáról: egyes statisztikák szerint egyetlen gyermek 4-6 ezer pelenkát használ el, amíg szobatiszta nem lesz, ami nagyjából egy tonnányi hulladékot jelent gyermekenként. A pelenkahegy lebomlása pedig legalább ötven év, de egyes becslések szerint akár száz év is lehet.

Forrás: [origo]

Az eldobható nadrágpelenkával szemben más ellenérvek is felmerülnek. Bizonyos vélemények szerint a gyerek bőrének nem tesz jót, hogy egész nap a nehéz és meleg pelusban szaladgál, ami ráadásul olyan tökéletesen szívja a nedvességet, hogy az időnkét már a puha babapopsi rovására megy.

"Magunknak is puha, természetes anyagból szőtt fehérneműt választunk, miért akarjuk a gyerekünket műanyag ruhába zárni?" - kérdezi egy fórumozó, aki maga a reneszánszát élő mosható pelenkára esküszik. Persze ez a pelus, korántsem olyan, mint az, amit nem csak a babapopsira, de gyakorlatilag mindenhova lehetett használni - "büfizéskor" óvta a ruhát, jó volt a baba feje alá, és amikor kiszolgált, pompásan lehetett vele ablakot tisztítani. Anyáink szakkönyve még tucatszám javasolja a babakelengyébe, a mai szakértők már csak néhány darabot tartanak szükségesnek.