Vágólapra másolva!
Igaz, hogy a fokhagyma illatát sokan kellemetlennek tartják, egészségmegőrző- és gyógyító hatásához azonban nem fér kétség. Rengeteg ételhez felhasználhatjuk ízesítőként - néhány tipp a Női Lapozótól.
Vágólapra másolva!

A lilomfélék családjába tartozó fokhagyma az egyik legrégebbi, legnépszerűbb és legismertebb növény: nemcsak az ókori Egyiptomban és Görögországban volt az egyik legfőbb táplálék, de a kínaiak is régóta használják, étkezési és gyógyítási célokra egyaránt. Ma rengeteg méretű és fajtájú fokhagymát lehet kapni a világon, ezek íze és illata azonban alig tér el egymástól.

Csodás hatások

A fokhagyma közel kétszáz biológiailag aktív anyagot - vitamint, ásványi anyagot, aminosavat és enzimet - tartalmaz, ezek közül a legjelentősebbek a kéntartalmú vegyületek. A fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus hatású allicin, amely emésztés közben az allináz enzim hatására keletkezik a növényben lévő allinból.

A fokhagyma az egyik legkitűnőbb természetes szer a szív- és érbetegek számára: a növény, illetve az abból készült kivonat normalizálja a szapora szívműködést, oldja a szív koszorúereinek görcsét, ennek következtében javul a szívizom vérellátottsága; fokozza a szív teljesítőképességét is, és megakadályozza a vérrögképződést is. Az érelmeszesedés megelőzésére és gyógyítására is az egyik leghatásosabb szer. Mindezek mellett csökkenti a vérben a káros koleszterin szintjét, miközben növeli a ,jó" koleszterin arányát. Értágító, vérnyomáscsökkentő hatása is bizonyított - értágító hatása miatt bizonyos típusú fejfájás esetén is hatékony szer lehet.

A fokhagyma mindemellett nagyon jó hatással van a tápcsatorna fertőzéseire, nagyszerű vértisztító és szélhajtó növény, valamint segít a görcsök oldásában és a felesleges váladék felköhögésében - ráadásul antibiotikus hatása is van.

Nagyszerű házi szer a megfázások, az influenza kezelésében (a forró, mézes teába tegyünk egy-két gerezd fokhagymát, így hamarabb gyógyulhatunk meg). A fokhagyma nagyon jó mikroorganizmus-ölő: nemcsak baktériumokkal veszi fel a harcot, de a herpeszvírus és a Candida albicans nevű gomba ellen is hatásos.

A legújabb kutatások alapján egyértelművé vált a növény fogyasztásának rákellenes hatása is: azoknál az embereknél, akik több fokhagymát, hagymát fogyasztanak, a gyomorrák sokkal kisebb arányban fordul elő, mint az ezeket mellőző személyeknél. A fokhagyma- és a hagymaolaj hatékonynak bizonyul a bőrrák ellen is. A fokhagyma fogyasztása csökkenti a vastagbélrák előfordulásának a valószínűségét.

Forrás: [origo]


Piacolás és tárolás

Amennyire csak lehetséges, vásároljunk friss fokhagymát - a növényből készült por vagy krém, esetleg az aszalt "fokhagyma-szirom" ugyan sokszor könnyebben kezelhető, az íze és az egészségügyi hatásai elmaradnak a friss fokhagymáétól.

Válasszunk olyan fejeket, amelyek feszesek és a héjuk hibátlan. Mindig tapogassuk meg a kiszemelt fokhagymát, hogy a gerezdek valóban "kitöltsék" - a fokhagyma ugyanis akkor is szépnek tűnhet, ha a belseje már aszott. Ne vegyünk olyan fokhagymát, amely túlságosan puha, penészes vagy más elváltozás látható a héján.

A fokhagyma mérete egyáltalán nem befolyásolja az ízét vagy azt, hogy mennyi tápanyag van benne. Mindössze praktikussági szempontok miatt érdemes nagyobb fejeket választani, ezeket ugyanis valamivel egyszerűbb megpucolni.

A fokhagymát tároljuk sötét, szellős, hűvös helyen, enyhén szétterítve: így akár két hónapig is megőrzi a frissességét. Időnként - ha nem használjuk el elég gyorsan - vizsgáljuk át a fejeket, és távolítsuk el azokat a gerezdeket, amelyek sérültek, vagy penészesek, esetleg túlságosan megszáradtak. A fokhagymát, megtisztítva, le is fagyaszthatjuk, ez azonban megváltoztatja a színét és az állagát, és az íze is kevésbé karakteres lesz a folyamat következtében.