Szívzűrök a párkapcsolatban

Vágólapra másolva!
Angol tudósok kiderítették: szabályosan szívbajt kaphatunk, ha egy rossz partnerrel éljük az életünket -  egy elrontott kapcsolat egyharmadával növeli az infarktus kockázatát. A magyar szakember szerint nehéz bizonyítani, hogy az állandó feszültség okozta-e a bajt, vagy más áll a háttérben. A pszichológus pedig arra bíztat, ne kerüljük, hanem tanuljuk meg kezelni a stresszt.
Vágólapra másolva!

"Repült ott minden, nem csak a tányér..." - mesél a házasságáról Ilona. "De őt ez sem zavarta. Az egyik legemlékezetesebb sztori az volt, amikor a kedvenc töltött paprikájával bíbelődtem fél szombaton, úgy, hogy hajnalban a piacon válogattam a hozzávalókat, cipeltem a nehéz cekkert vagy négy saroknyit, és egész délelőtt főztem. Végre lerogytam az asztalhoz, és ő is kegyeskedett átülni a tv elől, de még mielőtt a kanalához nyúlt volna, szemrehányóan megkérdezte, hogy hol a só. Kértem, legalább kóstolja meg, de csak hajtogatta a magáét, nálam meg elszakadt a cérna, fogtam a tálat a maradék étellel, és a nyakába öntöttem. Ő csak ült, és csendesen csordogált a bajszáról a paradicsomszósz."

Ilona az ötvenes éveihez közelítő, teltkarcsú, nő, akinél a közelmúltban találtak koszorúér megbetegedést. Az orvosa úgy vélte, a cigaretta, és a töpörtyű mellett a házassági patáliákról is le kellene szoknia.

A rossz partner rosszabb, mint a magány

A magyar orvos véleményét egy angol kutatás is alátámasztja: az Archives of Internal Medicine című szaklapban világot látott tanulmány szerint a rossz párkapcsolat miatti szorongás jelentősen megnövelheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Bár a korábbi statisztikák azt mutatták, hogy a magányosan élőknél gyakoribbak az ilyen megbetegedések, ez a kutatás tovább árnyalja a képet: a tudósok úgy vélik, ha rossz partnert választunk, az rosszabb, mintha egyáltalán nem lenne társunk.

A kutatók közel 9000 köztisztviselőt kérdeztek ki a közeli kapcsolataikról, még a nyolcvanas években. 12 év elteltével egy újabb kérdőívet kaptak a vizsgálatban résztvevők. Kiderült, hogy a negatív kapcsolat a szívproblémák kockázatát 34%-kal emeli. A 8499 személy közül, akiknek nem volt szívproblémájuk kezdetben, 589 számolt be pillanatnyilag fennálló szívbajról. Azok pedig, akik - saját bevallásuk szerint - a közeli hozzátartozójukkal sokat vitatkoznak, kritizálják egymást, vagy más jellegű problémájuk van, inkább a szívbeteg csoportba tartoztak. A tanulmány rámutat: fontos azonosítani azokat, akik veszélyeztetettek, és pszichológiai segítséget kell nekik nyújtani - tehát nem elég a "hagyományos" orvosi tanácsadás.

Dr. Matos Lajos kardiológus úgy véli, a brit kutatóknak abban az értelemben igaza van, hogy ha valakinek már van koszorúér betegsége, akkor az "izgalmak" olyan átmeneti változásokat hozhatnak létre, amelyek miatt a beteg infarktust kap. Ilyen változás lehet a vérnyomás-kiugrás, a pulzus felgyorsulása - ezek olyan tényezők, amelyek a meglevő koszorúér betegség mellett és esetén létrehozhatják az infarktust.

Ilyen előfordulhat egy rossz házasságban, vagy rossz munkahelyi kapcsolat miatt. "Az izgalmas kérdés" - mondja Dr. Matos, a Kardiológiai Világszövetség Klinikai-kardiológiai Tanácsának volt elnöke -, "hogy az ilyenfajta élethelyzetek okozhatnak-e koszorúér betegséget. Nagyon sok vita van ezzel kapcsolatban a szakirodalomban. Az nyilvánvaló, hogy vannak olyan speciális helyzetek, amelyek veszélyesek lehetnek. Amikor Kiss Manyi halálakor az öltöztetőnő, aki évtizedeken keresztül vele dolgozott, a temetésen rosszul lett, másnap, amikor kórházba került, bebizonyosodott, hogy ez egy heveny infarktus volt. Bár a hölgynek korábban már volt koszorúér betegsége, az infarktust akkor és ott kapta, annak az óriási fájdalomnak a következményeként, amelyet a művésznő halála váltott ki nála."

A szakember szerint a komoly infarktushoz nem szükséges ekkora trauma, hasonló hatást akár egy házastársi veszekedés is kiválthat.

Bagó, gyászzsír, idegeskedés

Dr. Matos Lajos elmondta, nagyon sokat vizsgálták, hogy a pszichés tényezők hosszú távon milyen mechanizmusok alapján okoznak alapbetegséget. "Azért vitatják sokat a pszichés tényezők hatását - magyarázza a szívgyógyász - mert soha, sehol a világon eddig nem sikerült azt egyértelműen bizonyítani, hogyha valakinek minden életviteli körülménye tökéletes, akkor az, hogy veszekszik időnként a párjával, vagy a munkahelyén a főnöke utálatos, okozhat betegséget."

A szakember szerint ennek egyik legfontosabb oka, hogy az ilyen állandó feszültségben élő embereknél gyakran legalább egy fontos rizikófaktor is előfordul.

Forrás: [origo]



Irén valóban az evésbe fojtotta az idegességét. "Nem is tudom, hogy kezdődött, mert csak akkor kaptam észbe, amikor a mérleg nyelve közelebb volt a százhoz, mint az ötvenhez. Elmentem orvoshoz, mert azt hittem, valami szervi oka a van, hogy ennyire elhíztam, de kiderült, hogy csak az éjszakai, megnyugtatónak hitt frigótúrák miatt lettem terebélyes. Ami még ennél is rosszabb, hogy a terheléses EKG-m alapján a doki csak azt nem mondta, hogy rendeljem meg bátran a koporsót. Mindezt egy olyan pasasért, aki éveken keresztül bolondított, hogy elválik, majd amikor mindezt számon kértem, még neki állt feljebb."

Irén ma már 30 kilóval és egy szeretővel szegényebb, de "legalább a helyén marad a szíve, ha megmászik néhány emeletet." Irén azt is elmesélte, hogy - heves természetű lévén - soha nem rejtette véka alá a véleményét. "Az biztos, hogy nem a lenyelt dühtől lettem beteg" -zárja történetét.