Étrenddel a rák ellen

Vágólapra másolva!
Az egészségünket óvó intelem-repertoár már régóta közismert: fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és magas rosttartalmú ételt, igyunk minden nap legalább két liter ásványvizet, mozogjunk rendszeresen, és persze kerüljük stresszt. Azt viszont jóval kevesebben tudják, hogy a fentiek megfogadásával, a daganatos megbetegedések, így a mellrák kockázata is csökken.
Vágólapra másolva!

A rák, és a táplálkozás kapcsolatáról leginkább akkor hallani, amikor újabb adalékanyagról, vagy élelmiszeripari eljárásról derítik ki a tudósok, hogy rákkeltő hatású.

"Mindenféle kémiai anyag kiválthat valami változást" - mondja Dank Magdolna klinikai onkológus, egyetemi docens aki úgy gondolja: egyre fontosabb, hogy odafigyeljünk arra, mi mindent viszünk be a szervezetünkbe.

"A régi időkben, amikor egy bizonyos fát használtak az élelmiszerek füstölésére, egyes területeken sokkal több volt a gyomorrákos megbetegedés. Hasonló hatása lehet az agyon sózott, túlpácolt ételeknek is. Az elhízás és az emlőrák között is lehet kapcsolat, mert a zsírsejtekben van egy olyan enzim, ami klímax után átalakítja a mellékvese-kéreg hormonját ösztrogénné. Tehát, aki post-menopausában elhízott, annak saját zsírja több olyan ösztrogént termel, ami kialakíthatja az emlőrákot - ha az egy hormonfüggő emlőrák."

A helyes táplálkozásnak azonban nem csak a megelőzésben van szerepe.

"Az elmúlt években a kutatások előterébe került az emlőrák és a helyes táplálkozás közötti összefüggés. Kutatási eredmények számolnak be arról, hogy a műtét utáni étrendnek, a zsírszegény diétának fontos szerepe van a gyógyulásban, s csökkenti a daganat kiújulásának esélyét" - hangsúlyozza Dank Magdolna.


Tájékozatlanság és tévhitek

Az egyetemi docens úgy véli: szükség van a nagy volumenű kampányokra, hiszen ma még nagyon keveset tudnunk az emlőrákról - és még kevesebbet teszünk ellene.

"Az előadásaimon meg szoktam kérdezni, hogy a hallgatóságból hányan tapintják át rendszeresen az emlőjüket - tragikus arányok derülnek ki a válaszokból."

De vannak általános tévhitek is, amelyeket igyekszik eloszlatni a doktornő.

Például nem igaz, hogy a szilikonos implantátum emlőrákot okoz, viszont, aki ilyet rakat be magának, azt előtte nagyon alaposan megvizsgálják.

Az is tévedés, hogy a fogamzásgátló tabletta rákkeltő hatású, sőt segíthet megelőzni a petefészek rákot.

És mára az a tétel is megdőlt, hogy a szoptatás önmagában véd az emlőrák ellen.

Számos ok lehet a háttérben

Dank Magdolna hangsúlyozta, hogy nem mindig egy tényezőt kell keresni az emlőrák kialakulásánál.

"Beszélhetünk például genetikai hordozásról is. De ennek veszélyét is fel lehet térképezni, ezt a vizsgálatot az Országos Onkológiai Intézetben, Oláh Edit professzor tudja elvégezni. Nagyon fontos emellett az emlőrákszűrés, amely a veszélyeztetett célcsoportban, a tünet- és panaszmentes egyének közül kiszűri a lehető legkorábbi fázisban lévő daganatot.

"Sürgősen el kell felejteni azt a butaságot, hogy a mellráknál mindenképpen le kell venni a beteg emlőjét" - hangsúlyozta a klinikai onkológus. "Viszont nem szabad elbagatellizálni a dolgokat. Ha valaki valamilyen elváltozást észlel a mellében, sürgősen keresse fel az orvosát, az életkorától függetlenül. Inkább legyen vaklárma, minthogy elnézzünk egy daganatot."