Reggelizz, mint egy király!

Vágólapra másolva!
A reggeli - mint azt mindenki tudja - egészséges, mert biztosítja szervezetünk számára az egész délelőtti energiát. De mi van akkor, ha alig van időnk bekapni néhány falatot? Megoldható, hogy egy reggeli egyszerre legyen kielégítő táplálékforrás, gyorsan elkészíthető, ráadásul még finom is?
Vágólapra másolva!

Reggelizni jó!

A dietetikusok szerint, a reggeli a nap legfontosabb étkezése - még akkor is, ha nem feltétlenül ez a legkalóriadúsabb. A reggeli étkezés segítségével "felébresztjük" a szervezetünket: éjjel több órán keresztül nem ettünk, ami egyfajta böjtszerű állapot, s ilyenkor a szervezet igyekszik minél kevesebb kalóriát elégetni, és minél több energiát megtakarítani. A reggeli étkezéssel újra munkára bírjuk a testünket, így több kalóriát égetünk el, és több energiánk lesz.

A reggeli - különösen a megfelelően összeállított, kiegyensúlyozott reggeli - segít az anyagcsere felpörgetésében, és elegendő energiát biztosít az ebédig: pontosan azokban a kritikus órákban segít a szervezetünknek megfelelően működni, amikor a legnagyobb szükség van a teljesítményre, a munkában vagy az iskolában.

A reggeli még a fogyókúrában is segít: ha valaki rendszeresen és egészségesen reggelizik, az hatékonyabban tud fogyni, és könnyebben őrzi meg a súlyát. Ha ugyanis nem reggelizünk, értékes tápanyagokat vonunk meg a szervezetünktől, így nagyobb esélye van annak, hogy zsírban és cukorban gazdag nassolnivalókkal próbáljuk pótolni az energiát. Mindemelett, ha reggelizünk, ebédkor nem tör ránk a farkaséhség, így könnyebb lesz kontrollálni az adagokat.

Reggeli, táplálkozási szempontból

A "tipikusnak" nevezhető reggeli ételek, mint a péksütemények, a felvágottak és a tojásból készült ételek általában túlságosan sok sót, szénhidrátot és zsírt tartalmaznak, míg a fontos tápanyagok, a vitaminok és a rostok szinte teljesen hiányoznak belőlük. Ha cukorral teli süteményt, vagy egészségesnek kikiáltott müzliszeletet eszünk reggelire, hirtelen megugrik ugyan a vércukorszintünk, de ugyanolyan gyorsan le is csökken. Így hamarabb lesz szükségünk arra, hogy valami olyan étel után nézzünk, ami segít szinten tartani az energiánkat.

Ugyanakkor, a "reformreggelik" - mint a különböző pelyhek és müzlik, a joghurt, a gyümölcs - nagyon egészségesek, mert minden hasznos tápanyagot tartalmaznak, ráadásul, mivel a glikémiás indexük viszonylag alacsony, lassan szívódnak fel a szervezetben, így sokáig képesek energiával ellátni a testünket.

Forrás: [origo]


A reggeli étkezésünk tartalmazzon fehérjét (tejet, tejtermékeket, sovány húsfélét vagy tojásfehérjét), "egészséges", vagyis lassan felszívódó szénhidrátot (gabonapelyhet, teljes kiőrlésű péksüteményt), gyümölcsöt és zöldséget. Ezek nemcsak elegendő hasznos tápanyaggal, vitaminnal, ásványi anyaggal és rosttal látják el a szervezetünket, de a kalóriatartalmuk is viszonylag alacsony.