Nyáridézés a konyhában

Vágólapra másolva!
A nyaralásból a legtöbben nem csak a kellemes élményeket, fotókat és az olcsóbb vagy drágább szuveníreket hozzuk magunkkal haza, hanem gasztronómiai emlékeket is: mennyire finom pizzát ettünk Rómában, vagy milyen isteni volt az a muszaka a görög tengerparton... Nosztalgiázzanak a Női Lapozóval - a nyaralás íze az otthoni konyhában.
Vágólapra másolva!

A mediterrán térség a magyarok számára az egyik legnépszerűbb nyaralási célpont - és nem csak a csodás tengerpart, a fantasztikus látnivalók vagy a történelmi emlékek miatt. A gasztronómiai élmények legalább olyan kellemesek (és meghatározóak), mint a pihenés maga.

Az olasz, görög vagy éppen spanyol finomságokat szerencsére egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Az alapanyagokat itthon is beszerezhetjük a legtöbb nagyáruházban vagy piacon - de az igazi különlegességeket is megtalálhatjuk, igaz, ez némi utánajárást igényelhet. Annak azonban, aki csak most indul nyaralni - hogy az iskolakezdésig kihasználja az utolsó heteket -, mindenképpen érdemes feltérképezni a helyi vásárlási lehetőségeket. Talán az olcsó - és sokszor felesleges - bóvlik helyett valami igazi ételkülönlegességet is hozhat ajándékba.

Igaz, az otthoni konyhában készült ételek nem lesznek "pont olyanok", mint a tengerparton vagy a szállodában, de nem is ez a cél - a segítségükkel még a szürke hétköznapokon is napfényt varázsolhatunk az asztalra. A nosztalgiát pedig még teljesebbé tehetjük akkor, ha előszedjük a fotókat vagy útikönyveket, és gondolatban újra végigjárjuk a nyaralásunk útvonalát, esetleg a baráti fényképnézegetést összeköthetjük a gasztro-niosztalgiánkkal!

Olaszország

Az olasz konyháról mindenkinek a pizza, a tészták és a tiramisu jut eszébe, pedig a talján gasztronómia ennél jóval változatosabb: rengeteg halat esznek, kedvelik a vadételeket is, a spagetti mellett pedig legalább húszféle alakját ismerik a tésztának. Ha szeretnénk egy kicsit élvezni az olasz ételeket - Nápolyon kívül is - akkor a lényeg, hogy megadjuk a módját az étkezésnek: legyen bennünk szenvedély és odaadás, az asztal köré pedig gyűjtsük oda a családot (ha nem tudjuk mindezt elképzelni, merítsünk ihletet az olasz filmekből).

Az olaszos fogásokhoz elengedhetetlen a jó minőségű olívaolaj - ezzel locsolják meg a salátákat, de a tésztákat is ebbe forgatják bele. A többi kedvelt hozzávaló a paradicsom, a sajt (elsősorban parmezán), a friss zöldségek és a felvágottak. A fűszerek közül a legolaszosabb a friss bazsalikom, de gyakran használnak rozmaringot, oreganót is - Olaszországban igen kedveltek a cserépben nevelt, friss, zöld fűszernövények.

Otthon a legkönnyebben pizzát vagy valamilyen pastát, esetleg lasagnát készíthetünk, de megpróbálkozhatunk a rizottó- vagy polentafőzéssel is, aki pedig szereti a tartalmasabb ételeket, annak mindenképpen érdemes kipróbálnia a minestronét, ezt a sűrű, tartalmas, tésztás zöldséglevest; vagy a saltimboccát, a sonkával és zsályával töltött hússzeletet. Desszertnek pedig jöhet a tiramisu - kávé helyett például gyümölcsökkel.

Spanyolország

Spanyolországban nincs egységes konyhaművészet - ahogyan más az élet és a kultúra Baszkföldön vagy Katalóniában, más kerül az asztalra is. A legismertebb spanyol étel talán mégis a paella, kevesen tudják azonban, hogy ezt az ételt is máshogyan készítik Spanyolország egyes tájain: van, ahol csak halak, kagylók kerülnek bele, van, ahol csirke vagy nyúlhús, és a legtöbbször a fűszerezés is változó. A másik ismert spanyol különlegesség a hideg paradicsomos zöldségleves, a gazpacho; ennek is rengeteg variációja létezik, így akár a saját ízlésünkre is formálhatjuk. A legfontosabb, hogy jól hűtsük be, mielőtt tálaljuk!

A spanyol ételeknél a legfontosabb a fűszerezés: rengeteg fokhagymát használnak, de szívesen ízesítenek sáfránnyal, ánizzsal vagy fahéjjal is. Gyakran használnak gyümölcsöket (fügét, datolyát, narancsot), és szívesen szórják meg az ételeket pirított mandulával. Sok édesség, desszert készül mandulás ízesítéssel.

Forrás: [origo]


Ha szeretnénk hazacsempészni a spanyol hangulatot, akkor a legegyszerűbb tapas-partit tartani: a tapas falatnyi ínyencségeket jelent, amelyet a borozgatás-beszélgetés mellé tálalják a spanyol bárokban. Tulajdonképpen felhasználhatunk hozzá bármit, amiből apró falatkákat lehet csinálni: a chorizónak nevezett spanyol kolbásztól a gyöngyhagymáig, a fokhagymás avokadó- vagy csicseriborsó-krémmel megkent pirítóstól a gyümölccsel (például datolyával) kombinált sajtig, vagy az aszalt barackkal tálalt jellegzetes spanyol serrano sonkáig.

A desszertek közül talán a legnépszerűbb a churros - ezt a hosszúkás fánkfélét hidegen és melegen is ehetjük, kávé mellé, vagy reggelire egészen kitűnő.

Horvátország

Nem beszélhetünk jellegzetes horvát konyháról, hiszen az adriai üdülőhelyet rengeteg hatás érte: a népszerű ételek olasz, magyar, osztrák, török, görög fogások honosított, átalakított változatai. A horvát konyha nem annyira zsíros, mint a magyar, nem olyan édes, mint a török - előszeretettel használnak halakat, olívaolajat és friss zöldségeket. A szépsége éppen az egyszerűségében rejlik: az ételeket tulajdonképpen bárki, bárhol el tudja készíteni.

A horvátok rengeteg friss vagy szárított fűszert ismernek, a petrezselyem, a babér, a rozmaring mellett gyakran ízesítenek citrommal vagy kapribogyóval. A halakat, húsokat, sőt, gyakran a zöldségeket is grillezéssel, roston sütéssel készítik el - így a fogások könnyen emészthetőek és egészségesek.

A horvát nyaralás ízeit a legegyszerűbben némi burek (sajttal vagy hússal töltött tészta), cevapcici (azaz fűszeres húsfasírt, hagymával egybesütve) és ajvár (padlizsánkrém) elkészítésével idézhetjük fel.