Szedres-almás pite

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
17 dkg vaj, 30 dkg búzaliszt, 4 savanykás alma, 1 citrom lereszelt héja és kifacsart leve, 2,5 dl tejszín, 20 dkg barnacukor, 3 db tojás, 2 teáskanál sütőpor, 30 dkg feketeszeder, csipetnyi só

Elkészítése:
Tegyük a vajat és a tejszínt egy lábasba, majd forraljuk fel. Keverjük el benne a cukrot, majd ha kissé kihűlt, üssük bele a tojásokat.

Habverővel pár percig keverjük simára. Szórjuk bele a citrom lereszelt héját és ízesítsük csipetnyi sóval, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet is. Keverjük addig, míg sima nem lesz.

Hámozzuk meg az almákat, vágjuk négyfelé és metsszük ki a magházukat, majd szeleteljük cikkekre.

Csorgassuk meg az almákat citromlével, hogy ne barnuljanak meg, majd öntsük a tésztához a darabokat. Adjuk hozzá a megmosott szederszemeket is, és óvatosan keverjük össze.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Öntsük a masszát egy közepes méretű, vajjal kikent és liszttel meghintett tepsibe. Egyengessük el simára a tetejét, majd szórjuk meg egy-két evőkanálnyi barnacukorral.

Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük 35-40 percig. Mielőtt kivennénk a sütőből, szúrjuk meg fogvájóval, és ha már nem ragad rá a tészta, biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a sütemény.

Ha elkészült, még langyosan vágjuk kockákra és szórjuk meg porcukorral.