Zöldségpaprikás kapros túrógombóccal

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
30 dkg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 1 egész paradicsompaprika, 2 evőkanál olívaolaj, 1 szál sárgarépa, 1 teáskanál szárított tárkony, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 zöldségleves kocka, só, darált bors

A túrógombóchoz: 50 dkg kecsketúró, 1 csokor kapor, 4 db tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál búzadara, 1 evőkanál liszt, csipetnyi só.

Elkészítése:
Egy lábosban forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd pároljuk üvegesre. Szórjuk rá a pirospaprikát, keverjük össze, és öntsünk rá két deci vizet.

Daráljunk rá fekete borsot, szórjuk rá a tárkonyt, ízesítsük sóval és a zöldségleves kockával. Forraljuk jól össze, majd tegyük bele a falatnyi darabokra összevágott sütőtököt, a paradicsompaprikát és a felszeletelt sárgarépát.

Lefedve pároljuk öt-hat percig, majd hideg vízzel elkevert liszttel sűrítsük be a pároló levét. Öntsük hozzá a kevés vízzel felhígított tejfölt, és az egészet jól forraljuk össze.

A túrógombóchoz finomlyukú szitán törjük át a kecsketúrót, majd tegyük egy nagy tálba. Üssük rá a tojások sárgáját, a fehérjét tegyük egy tálba és tegyük a hűtőbe. Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban, majd csorgassuk a túróra.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Ízesítsük csipetnyi sóval, összevágott kaporlevéllel, szórjuk rá a lisztet és a búzadarát. Fakanállal alaposan dolgozzuk össze, majd pár órára ezt is tegyük a hűtőbe. Felhasználás előtt verjük fel a tojás fehérjét nem túl kemény habbá, majd kis adagokban, óvatosan dolgozzuk a tojásos túróhoz.

Forraljunk fel egy fazékban vizet, ízesítsük sóval, majd vizes kézzel formázzunk kezünkkel diónyi gombócokat a túrókrémből. Gyöngyöző vízben főzzük 2-3 percig, közben villával segítsük nekik megfordulni, ha elkészült, szedjük ki a gombócokat szűrőkanállal.

Tálaláskor összevágott friss petrezselyem zöldjével vagy kaporral szórjuk meg a kész ételt.