Kókuszos rákcurry

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
40 dkg királyrák farok, 1 doboz kókusztej, 3 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 1 csokor friss korianderlevél, 1 egész chili paprika, fél zöldcitrom, 5-6 db pak choi (lehet spenótlevél is), 2 szál újhagyma, 1 maréknyi shiitake gomba, só, darált bors, 3 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:
Tisztítsuk meg a rákokat páncéljuktól, majd mossuk meg őket hideg vízben. Tegyük egy szűrőedénybe és csepegtessük el alaposan.

Szedjük egy tálba, csorgassunk rá egy evőkanálnyi olívaolajat, reszeljük rá a fokhagymát és a citrom héját. Vágjunk közé ízlés szeri mennyiségű chili paprikát, szórjuk meg összevágott korianderlevéllel és darált feketeborssal, majd tegyük pár órára a hűtőbe.

Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, csorgassunk bele két evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük bele a befűszerezett rákokat, a fűszerekkel együtt. Erős lángon addig pirítsuk, míg a rák rózsaszínű nem kezd lenni. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert kemény és rágós lesz. Elég addig sütni még a rákhús szélei kezdenek pirosodni.

Ha a rák megpirult, szedjük ki egy tányérba, és a serpenyőbe öntsük bele a kókusztejet. Tegyük bele a pak choit vagy a spenótleveleket, és a megmosott gombát. Forraljuk pár percig, közben ízesítsük kevés sóval és pár csepp citromlével.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Ha a kókuszos mártás kezd sűrűsödni, tegyük bele a felkarikázott újhagymát és a meghámozott, felcikkezett paradicsomot.

Öntsük vissza bele a rákhúst, forraljuk össze és tálaljuk tálkákba, tetejét frissen összevágott korianderlevéllel szórjuk meg. Párolt rizst készítsünk hozzá.