Leveshús sültpaprika-szósszal

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 kg marha lapocka, 1 db marhahúsleves kocka, vegyes leveszöldség, 5-6 szem feketebors, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma

Szószhoz: 1 db pritamin paprika, 1 db vöröshagyma, 1 db chilipaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 db paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál dió, 1 szelet rozskenyér, 1 evőkanál vörösborecet, só

Elkészítése:
Tegyük a marhahúst egy melegvízzel teli fazékba, adjunk hozzá egy kevés sót, majd forraljuk fel. A forráskor felszínre került habot, szűrőkanállal szedjük le, s ha már nem képződik több hab, tegyük bele a vegyes leveszöldségeket. Fűszerezzük egész borssal, fokhagymagerezdekkel, vöröshagymával, és a leveskockát is adjuk hozzá. Lassú, gyöngyöző forrás mellett addig főzzük, míg a hús puha lesz. Ha elkészült, hagyjuk a húslében kicsit kihűlni, majd szeleteljük fel. Tegyük egy tálba, és a húsléből öntsünk alá egy szedőkanálnyit.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Míg a húsleves "pezseg", addig nekiláthatunk a szósz elkészítéséhez is. Vágjuk négyfelé a paprikát, szedjük ki a csumáját, ugyanígy a chilit is készítsük elő, de a ha nem akarjuk, hogy csípős legyen, az ereket is vágjuk ki. Tegyük egy tepsire, tegyük mellé az egész fokhagymát, diót, a négybe vágott vöröshagymát és kétfelé darabolt paradicsomot is. Csorgassunk rá olívaolajat, majd tegyük forró sütőbe, és 160-180 fokon süssük körülbelül 15 percig.

Ha elkészült öntsük egy konyhai gyorsvágó gépbe, tegyük mellé a felkockázott kenyeret, csorgassuk rá az ecetet, és még 3 evőkanálnyi olívaolajat. Ízesítsük kevéske sóval, darált borssal, majd jól pürésítsük össze.

Tálaljunk pár szeletet a megfőzött marhából nagy tányérra, körítsük petrezselymes burgonyával, majd kanalazzunk mellé a sültpaprikás szószból.

A mártást tálalhatjuk grillezett pecsenyék, sajtok és halak mellé is, de nagyon finom frissen sült kenyérrel fogyasztva is.