Szedres linzertorta

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:

Tésztához: 30 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 15 dkg vaj, 10 dkg barnacukor, 1 dl natúr joghurt, 1 db tojás, csipetnyi só

Töltelékhez: 8 dkg étkezési keményítő, 5 db tojás sárgája, 1,5 dl tejszín, 20 dkg cukor, csipetnyi só, másfél deciliter friss citromlé, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál vaj, 40 dkg szeder

Elkészítés:

Szórjuk a lisztet egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a sót és a sütőport, majd keverjük össze. Szeleteljük rá a hideg vajat, majd kezünkkel morzsoljuk jól össze. Öntsük hozzá a joghurtot, a cukrot és üssük bele a tojást, és gyúrjuk össze lágy tésztává. Tegyük egy tányérra, takarjuk le fóliával, és tegyük a hűtőbe pár órára pihenni.

Egy lisztezett deszkán gyúrjuk át ismét a tésztát, majd sodrófával nyújtsuk ki egy 18 centiméteres átmérőjű kerek formává. Helyezzük egy sütőpapírral lefedett sütőlemezre, majd előmelegített sütőben 150 fokon süssük 30-35 percig. Ha elkészült hagyjuk kihűlni.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A krém elkészítéséhez, öntsük egy fém keverőtálba a keményítőt, a tojások sárgáját, a tejszínt, a sót, a cukrot, a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Tegyük vízgőz fölé, és addig kevergessük, amíg sűrű krém lesz belőle. Még melegen töltsük meg vele a megsütött és félbevágott tésztát, tegyük a hűtőbe pár órára, hogy megdermedjen a tetején a krém, s csk ezután tegyük rá a szederszemeket.

Óvatosan helyezzük vissza a linzertorta másik felét, szórjuk meg porcukorral, és vágjuk cikkekre.

Megtölthetjük a tésztát vaníliás pudingporból készített krémmel is, amit ezesetben célszerű kicsit sűrűbbre főzni.