Hideg krémes spenótleves

Vágólapra másolva!
A jó öreg spenót, egészen új tálalásban - az évszakhoz illően, hidegen.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:

2 evőkanál vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db nagyobb burgonya, fél liter tej, 40 dkg spenótlevél, fél citrom reszelt héja és kifacsart leve, reszelt szerecsendió, só, darált bors, 1 db zöldségleves kocka, 1 dl tejszín

Elkészítés:

Forrósítsuk fel a vajat egy fazékban, majd tegyük bele a finomra összevágott vöröshagymát és a fokhagymát. Pároljuk közepes lángon két percig, majd tegyük bele a megmosott és vékony csíkokra felvágott spenótleveleket - használhatunk mélyhűtött spenótpürét is -, és adjuk hozzá a felkockázott nyers burgonyát.

Fűszerezzük kevéske reszelt szerecsendióval, darált borssal, ízesítsük leveskockával és sóval. Pároljuk pár percig, majd öntsük fel fél liter vízzel és a tejjel. Kislángon főzzük legalább tíz percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Ha elkészült, pürésítsük kézi mixerrel - ha spenótpüréből készítjük, ez a fázis természetesen kimarad -, majd a végén adjuk hozzá a citrom lereszelt héját, kifacsart levét és a tejszínt.

Forraljuk fel ismét, majd tegyük hideg vízzel telt edénybe, hogy mihamarabb lehűljön. Ha már langyos, betehetjük a hűtőszekrénybe, hogy jéghideg legyen tálalásig.

Tálaláskor szedjük tányérokba, vagy vastagaljú üvegpoharakba, tetejét tejszínnel megcsorgatva dekorálhatjuk.

Egy kis furfang: ha tálalás után a leves tetejére csíkokra felvágott füstöltlazacot, sajtot vagy sonkát tálalunk, még finomabbá tehetjük levesünket.